Data publicării:
Presiune uriașă pe medicii de familie din rural. Raluca Sîmbotin, măsuri pentru eficientizarea vaccinării anti-HPV / video
Raluca Sîmbotin, Policy Lead MSD Romania, a fost invitată la dezbaterea „Prevenția, mai aproape de comunități: rolul farmaciilor în optimizarea accesului la vaccinare“.
Ea a adus în discuție numărul mare de cazuri de cancer de col-uterin pe care le are România în acest moment, țara noastră fiind lider la nivel european, și necesitatea creșterii ratelor de vaccinare anti-HPV.
Infecția cu HPV este o cauză majoră pentru cancerele cu determinism infecțios atât la femei, cât și la bărbați. Cea mai frecventă afecțiune oncologică asociată este cancerul de col uterin, care afectează anual peste 600.000 de femei la nivel global, provocând 348.189 de decese prevenibile doar în 2022.
Regretabil, România continuă să aibă cea mai semnificativă contribuție la bazinul de îmbolnăviri și decese prin cancer de col uterin, în rândul statelor membre UE. 1 din 8 cazuri de cancer de col uterin din UE provine din România.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare, iar programele de screening oferă soluții eficace de depistare precoce. Astfel, decesele premature cauzate de cancerul de col uterin sunt decese fundamental nejustificate.
România a înregistrat progrese notabile în ultimii ani în ceea ce privește consolidarea cadrului de prevenție a infecției cu HPV à în prezent, România este una dintre țările europene cu cel mai larg acces subvenționat la vaccinul HPV, cu acces gratuit pentru fetele și băieții cu vârste între 11 și 19 ani neîmpliniți și compensarea de 50% a costului vaccinului pentru femeile cu vârsta între 19 - 45 ani.
Ritm de vaccinare suboptimal: deși s-au înregistrat progrese semnificative, iar aderența populației la vaccinarea anti-HPV este în creștere, ritmul de vaccinare este încă unul suboptim, ceea ce atrage după sine nevoia de îmbunătățire a accesibilității propriu-zise. În acest context, extinderea punctelor de vaccinare, cum ar fi, de exemplu, vaccinarea în farmacii, ar consolida eforturile României de a minimiza povara considerabilă asociată malignităților cauzate de infecția cu HPV prin facilitarea accesului la prevenția prin vaccinare (femeia adultă).
Provocări privind vaccinarea în România (care se răsfrâng inclusiv asupra vaccinării anti-HPV)
Provocările vaccinării în România, inclusiv în cazul vaccinării anti-HPV, sunt diverse și complexe. Strategia Națională de Vaccinare subliniază câteva aspecte majore: există un deficit semnificativ de personal medical implicat în vaccinare, dar și o pregătire neuniformă a acestuia. Distribuția medicilor de familie este inegală din punct de vedere geografic, fiind dezechilibre importante între regiuni și între mediul rural și urban, în special în zonele mai sărace.
În România, accesul la vaccinare diferă semnificativ între principalele regiuni ale țării, cel mai mare decalaj fiind între zonele urbane și cele rurale. Aproximativ 300 de localități rurale nu au un medic de familie, iar în peste 1000 de comunități medicul de familie ajunge doar o dată sau de două ori pe săptămână. În general, densitatea medicilor de familie în mediul rural este considerabil mai mică decât în cel urban, ceea ce limitează semnificativ accesul la vaccinare.
De asemenea, o provocare suplimentară este ezitarea de a accepta vaccinarea, adesea din cauza lipsei de informare sau a scepticismului față de vaccinuri.
Aceste provocări subliniază necesitatea de a întări capacitatea de vaccinare și de a extinde serviciile de vaccinare în farmacii. Extinderea vaccinării în farmacii poate crește accesibilitatea și conveniența pentru populație, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra ratelor de acoperire vaccinală.
Conveniența acestui serviciu este un factor-cheie pentru creșterea aderenței la vaccinare, iar farmaciile ar putea colabora cu autoritățile sanitare și medicii de familie pentru o abordare coordonată, care să răspundă mai eficient nevoilor comunităților.
Vedeți aici declarațiile făcute de Raluca Sîmbotin, Policy Lead MSD Romania:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News