Preşedinţii Macron şi Iohannis, la Baza 'Mihail Kogălniceanu' - Update / Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Preşedinţii Macron şi Iohannis, la Baza 'Mihail Kogălniceanu' - Inquam Photos / Octav Ganea
Preşedinţii Macron şi Iohannis, la Baza 'Mihail Kogălniceanu' - Inquam Photos / Octav Ganea
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost primit oficial, miercuri dimineaţa, la Baza 'Mihail Kogălniceanu', de către şeful statului român, Klaus Iohannis.

Update

Din delegaţia României prezentă la baza militară fac parte premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Cei doi preşedinţi vor avea convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, se vor întâlni cu militarii dislocaţi în Baza 'Mihail Kogălniceanu', iar la final vor susţine declaraţii comune de presă.

VIDEO

Preşedintele Emmanuel Macron a scris pe Twitter că războiul este o realitate în Ucraina, este la porţile României şi ameninţă întregul nostru continent, 

”Războiul este o realitate în Ucraina. Este la porţile României şi ameninţă întregul nostru continent. La frontierele Uniunii noastre europene, pentru a preveni orice tentativă de destabilizare şi de agresiune împotriva Europei, implicarea forţelor noastre este fundamentală”, a scris Macron pe Twitter. El a distribuit şi o postare referitoare la desfăşurarea trupelor franceze pe Flancul estic al NATO.

Știrea inițială

Cei doi președinți au programate convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, precum şi o întâlnire cu militarii dislocaţi în Baza de la Kogălniceanu.

La final, Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron vor susţine declaraţii comune de presă. Liderul de la Elysee a ajuns în România marţi seara, fiind întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă.

Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, vizita preşedintelui Franţei are loc pe fondul unui dialog politic bilateral intens şi în cadrul amplu oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări, precum şi de cooperarea strânsă în plan european şi internaţional. La acestea se adaugă şi decizia recentă a Franţei de a fi naţiune-cadru pentru Grupul de luptă aliat din ţara noastră şi de a participa cu trupe la acesta.

Cei doi preşedinţi vor discuta despre modalităţile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, a Declaraţiei politice aferente, ale cărei direcţii de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020. Aderarea României la spaţiul Schengen şi implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene va fi, totodată, abordată în cadrul discuţiilor, menţionează Administraţia Prezidenţială.

Conform sursei citate, o atenţie deosebită va fi acordată coordonării poziţiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, precum şi a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie.

Subiectul prioritar pe agenda întâlnirii Iohannis - Macron

Un subiect prioritar pe agenda întâlnirii va viza evoluţia situaţiei de securitate din regiune şi efectele multiple ale războiului din Ucraina, alături de susţinerea acordată Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi propunerile legate de reconstrucţia acestei ţări.

Cei doi şefi de stat vor discuta şi despre sprijinirea în continuare a Republicii Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări generate de efectele agresiunii ruse în Ucraina, inclusiv prin continuarea eforturilor de asistenţă prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată la iniţiativa României, Franţei şi Germaniei în luna aprilie, mai arată Administraţia Prezidenţială. Cererile de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, precum şi sprijinul concret pentru integrarea europeană a acestora vor figura, de asemenea, pe agendă. 

Citește și - Nicolae Ciucă: Un mare mulţumesc Franţei pentru prezenţa militară în România

Premierul României,  Nicolae Ciucă i-a mulțumit președintelui francez Emmanuel Macron pentru prezența militară a Franței în România.

„Am avut plăcerea de a-l primi pe preşedintele francez Emmanuel Macron în România. Bun venit, domnule preşedinte! Încă o dată, un mare mulţumesc Franţei pentru prezenţa militară în România, în cadrul forţei de reacţie rapidă a NATO”, a transmis Nicolae Ciucă, marţi seară, într-un mesaj pe pagina de Twitter a Guvernului.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a aterizat pe aeroportul "Mihail Kogălniceanu" din judeţul Constanţa, cu o întârziere de 40 de minute față de ora programată. El a fost întâmpinat de premierul României, Nicolae Ciucă. Ulterior, Emmanuel Macron şi Nicolae Ciucă au urcat în maşini, iar coloana oficială a mers la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, unde cei doi oficiali s-au întâlnit cu militarii din ţări aliate, dislocaţi în România. Macron ar urma să se cazeze la un hotel din Mamaia, potrivit Antena 3. Ar fi fost închiriat în întregime. Vezi mai mult AICI.

Macron, vizită în România. Chirieac: Meritul lui Iohannis. Gestul președintelui francez este vizibil

Aceasta este prima vizită a lui Macron în țara noastră, după ce a câștigat cel de-al doilea mandat la președinție. Analistul Politic Bogdan Chirieac a vorbit la Realitatea Plus despre importanța acestei vizite pentru România. 

"Știm bine că Franța este lidera grupului de luptă al NATO în România. Franța are 500 de militari cu tot echipamentul cuvenit în baza militară de la Mihail Kogălniceanu, asta pe de o parte. Pe de altă parte, înțeleg că urmează să aibă loc o vizită de cel mai înalt nivel, o vizită comună: Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și Mario Draghi, premierul Italiei. Alături de ei - și aici este un merit al lui Klaus Iohannis că a reușit să să se impună - președintele României va fi cel de-al patrulea, că presa străină așa și titrează, cu cei trei mușchetari plus Iohannis - d'Artagnan. Este, din punct de vedere diplomatic, o reușită a României și domnul Zelenski îl primește pe Klaus Iohannis la același nivel cu liderii din Franța, Germania și Italia.

Acum e bine că domnul Macron - am înțeles de la dumneavoastră - va vizita și Republica Moldova, pe doamna Maia Sandu. Vedeți, domnul Macron s-a implicat de la bun început în conflictul acesta, în războiul acesta nedrept început de Rusia împotriva Ucrainei și, în același timp, a păstrat și un canal de comunicare cu Vladimir Putin. Eu zic că este foarte bine că se întâmplă așa, să știți.

De altfel, gestul lui Macron este vizibil. Nu vine la Cotroceni prima dată, nu vine la Otopeni, ci aterizează la Mihail Kogălniceanu, deci așa merg. Mai departe, nu știu cu ce vor merge, probabil cu trenul pe la Cernăuți, că trebuie să ajungă la Kiev. Probabil nu vor merge cu o aeronavă, fiindcă în spațiul aerian al Ucrainei este foarte riscant, chiar dacă sunt convins că și Moscova știe despre această chestiune", a declarat analistul politic Bogdan Chirieac.

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi miercuri pe preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu" din judeţul Constanţa, informează Administraţia Prezidenţială. Conform unui comunicat, cei doi şefi de stat vor avea convorbiri oficiale şi se vor întâlni cu militarii români, francezi şi din celelalte ţări aliate care se află pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în contextul deteriorării situaţiei de securitate din cauza agresiunii ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel