Urmărește emisiunea live
Preşedintele Zelenski spune că mai sunt de eliberat aproximativ 2.000 de localităţi
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Aproximativ 2.000 de oraşe şi sate mai trebuie să fie eliberate de trupele ruse, potrivit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Birolul prezidenţial din Kiev a făcut această declaraţie într-un mesaj video adresat politicienii locali francezi. Oraşe precum Mariupol de la Marea Azov sau Volnovaha din regiunea Doneţk au fost complet distruse de atacurile ruseşti, a adăugat şeful statului ucrainean.Oraşe Armata ucraineană a eliberat aproximativ 1.880 de sate de la începutul războiului, a declarat adjunctul şefului biroului prezidenţial, Kirilo Timoşenko, scrie Agerpres.

Pace fragilă între Rusia și Ucraina, Zelensky: Compromisurile vor aduce sânge nou

Orice concesiune a pământului nostru sau a suveranității noastre nu poate fi numită pace. Compromisurile vor aduce sânge nou”. Acestea sunt cuvintele președintelui ucrainean, Volodymyr Zelensky, într-un discurs video la Forumul Internațional de Securitate din Halifax postat pe Telegram.

Pentru Zelensky, ”adevărata pace durabilă și cinstită nu poate fi decât rezultatul demontării complete a agresiunii ruse”. 

"Sunt 10 puncte în propunerea de pace ucraineană. Sunt provocări care trebuie depășite pentru binele și securitatea Ucrainei, a Europei și a lumii", a adăugat Zelensky amintind că a prezentat propunerea de la Kiev Adunării Generale a Națiunilor Unite și la summitul G20.

Între timp, buletinul zilnic al Marelui Stat Major al Forțelor Armate Ucrainene, difuzat pe Facebook, raportează uciderea a 420 de ruși în ultimele 24 de ore, ducând pierderile în rândurile rusești la 83.880 din ziua atacului Moscovei asupra Ucraina.

Potrivit raportului armatei ucrainene, astăzi pierderile rusești ar fi de aproximativ 83.880 de oameni, 2.885 de tancuri, 5.815 de vehicule blindate, 1.867 de sisteme de artilerie, 393 de lansatoare de rachete multiple, 209 de sisteme de apărare antiaeriană.

Potrivit buletinului, forțele ruse au mai pierdut 278 de avioane, 261 de elicoptere, 4.368 de vehicule, 16 unități navale și 1.536 de drone.

Acestea sunt, trebuie precizat, cifre care nu pot fi verificate independent. 

Pe frontul rus, însă, Ministerul Apărării a acuzat armata ucraineană că a executat cel puțin zece prizonieri de război. O mărturisește un videoclip filmat de militarii ucraineni, în care peste zece soldați ruși sunt văzuți întinși la pământ, cu mâinile peste cap și ciuruiți de gloanțe de armata ucraineană.

În timp ce Kievul oferă o versiune diametral opusă (ucrainenii ar fi fost atacați din spate de alți soldați ruși), purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, face apel la organizațiile internaționale, cerându-le ”să condamne și să investigheze în detaliu această crimă șocantă”. 

”Nici o atrocitate comisă de unitățile militare ucrainene nu va rămâne nepedepsită. Toți vinovații și complicii lor vor fi identificați și pedepsiți în consecință. Nimeni nu va scăpa de pedeapsă", a declarat Zakharova.

Zakharova acuză comunitatea internațională de tratament diferit între Rusia și Ucraina: ”Occidentul colectiv care susține Kievul nu a acordat nici o atenție acestor numeroase fapte. O astfel de aprobare din partea americanilor și europenii îi face complici la crimele comise de neonaziștii ucraineni pe care îi a incuraja".

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel