Preşedintele Uniunii Africane îi bate obrazul lui Putin: Suntem victime ale conflictului din Ucraina
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Macky Sall, preşedintele Uniunii Africane / Foto: Facebook, Macky Sall
Macky Sall, preşedintele Uniunii Africane / Foto: Facebook, Macky Sall
Macky Sall, preşedintele Uniunii Africane, i-a amintit lui Vladimir Putin că "cele mai multe ţări africane au evitat să condamne Rusia în cursul voturilor de la Naţiunile Unite", preferând, alături de naţiuni din Asia şi America Latină să menţină distanţa faţă de conflictul din Ucraina. Însă, cu toate acestea, ţările africane sunt "victime" ale crizei alimentare.

Preşedintele Uniunii Africane, senagalezul Macky Sall, i-a cerut vineri preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, să conştientizeze că naţiunile africane sărace sunt victime ale conflictului din Ucraina, în contextul limitării exporturilor de alimente, informează cotidianul Le Figaro citat de Mediafax. "Am venit să vă spun să conştientizaţi faptul că ţările noastre sunt victime ale acestei crize la nivel economic", i-a transmis Macky Sall lui Vladimir Putin cu ocazia întâlnirii din staţiunea Soci, situată pe litoralul rus al Mării Negre.

Preşedintele Uniunii Africane a îndemnat şi naţiunile occidentale să anuleze sancţiunile impuse Rusiei în sectorul exporturilor de alimente. "Există ameninţări grave la adresa securităţii alimentare a continentului african", a subliniat Macky Sall, argumentând că îngrăşămintele agricole din Rusia nu mai pot fi importate. La finalul întâlnirii, preşedintele Uniunii Africane s-a declarat "mulţumit" şi a anunţat că Vladimir Putin i-a oferit "asigurări" privind soluţionarea problemelor alimentare.

Marţi, preşedintele Uniunii Africane s-a declarat preocupat de efectele pe care noile sancţiuni impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei le vor avea asupra achiziţionării de alimente de către naţiunile sărace din Africa. Printre sancţiunile decise de Uniunea Europeană se numără excluderea companiei Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, din sistemul internaţional de tranzacţionare SWIFT. Acest lucru va afecta ţările africane care fac achiziţii din Rusia. "Când este perturbat sistemul SWIFT, acest lucru înseamnă că, indiferent dacă există produse care pot fi cumpărate, plăţile devin complicate, chiar imposibile. Aş vrea să insist să fie găsite soluţii adecvate", a afirmat marţi liderul Uniunii Africane.

Africa și Orientul Mijlociu riscă să fie grav afectate de incapacitatea Ucrainei de a-și expedia recoltele masive de cereale din Marea Neagră, dar președintele rus Vladimir Putin a acuzat în mod repetat Occidentul că este responsabil pentru întreruperea aprovizionării globale cu cereale și îngrășăminte. Liderul de la Kremlin și-a reiterat mesajul sâmbăta trecută, când le-a spus președintelui francez Emmanuel Macron și cancelarului german Olaf Scholz că rupturile din rețelele alimentare ar trebui puse pe seama țărilor occidentale, mai degrabă decât pe invazia sa în Ucraina. Premierul italian Mario Draghi a avertizat, de asemenea, împotriva riscului ca propaganda lui Putin să capete amploare în Africa. „Câștigarea bătăliei pentru securitatea alimentară pentru Africa este importantă și din punct de vedere strategic, pentru că teza care este răspândită acum face referire la faptul că o posibilă foamete ar depinde de sancțiuni”, a declarat Draghi într-o conferință de presă după summit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel