Președintele Societății de Radiologie, despre cazul femeii care a murit după ce a băut substanța de contrast: Reacția alergică nu poate fi anticipată
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Președintele Societății de Radiologie, despre cazul femeii care a murit după ce a băut substanța de contrast: Reacția alergică nu poate fi anticipată / Foto: Pixabay, de Bokskapet
Președintele Societății de Radiologie, despre cazul femeii care a murit după ce a băut substanța de contrast: Reacția alergică nu poate fi anticipată / Foto: Pixabay, de Bokskapet
Gheorghe Iana, președintele Societății de Radiologie, a vorbit despre cazul femeii din Târgoviște care a murit după ce a băut substanța de contrast necesară pentru CT.

Gheorghe Iana, președintele Societății de Radiologie, a vorbit despre cazul femeii din Târgoviște care a murit înaintea unei investigații la Computerul Tomograf. Pacienta tocmai înghițise substanța de contrast folosită în mod obișnuit la investigațiile imagistice, când a intrat în stop cardio-respirator. Deși personalul medical al clinicii a intervenit și a încercat resuscitarea femeii de 51 de ani, iar între timp a sosit şi echipajul ambulanței, chemat de urgenţă, pacienta nu a mai putut fi salvată. Medicii spun că este posibil ca pacienta să fi suferit un șoc anafilactic, ca reacţie alergică la substanţa de contrast.

"Din păcate, reacția alergică nu poate fi anticipată. Sunt pacienți care au mai făcut examinări cu iod și nu fac alergie și sunt pacienți care sunt la primă examinare și fac alergie sau sunt la a treia, a patra examinare şi pot să facă alergie", a declarat Gheorghe Iana, președintele Societății de Radiologie, la Pro Tv.

Medic ambulanță: I se administrase hidrocortizon pe venă, dar poate mai era ceva, nu ştiu, o să se vadă la autopsie

"În 3 minute echipajul a ajuns acolo şi a găsit un pacient de sex feminin aflat în stop cardiorespirator şi cu manevre de resuscitare de bază efectuate de către personalul unităţii sanitare. Au găsit pacientul cu vena prinsă, i se administrase hidrocortizon pe venă, dar poate mai era ceva, nu ştiu, o să se vadă la autopsie", a spus Ioan Dorin Maier, director medical Ambulanța Dâmbovița.

Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și vor verifica dacă protocoalele medicale au fost respectate și dacă moartea femeii putea fi evitată. Dosarul, instrumentat inițial de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgovişte, a ajuns pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa.

"În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal privind infracțiunea de ucidere din culpă urmând ca, la finalizarea cercetărilor, să fie propusă soluția legală", a precizat Cătălin Ivanov, purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmbovița.

Ce spun reprezentanții clinicii private

"S-a prezentat o pacientă cu bilet de trimitere cu indicaţii foarte clare pe care clinica noastră le-a respectat întru totul. A fost respectat întru totul protocolul medical, s-a intervenit de urgenţă cu atât cu cât erau numai cadre medicale în cadrul clinicii. Aceasta clinică nu poate avea nicio culpă medicală în ceea ce priveşte acest deces", a spus Georgeta Păcurețu, avocata clinicii medicale.

Ce este substanța de contrast pe care a băut-o femeia din Târgoviște înainte să moară. Dr. Ciuhodaru: Există și astfel de riscuri

Și medicul Tudor Ciuhodaru a explicat care pot fi efectele administrării substanței de contrast.

"Există și astfel de riscuri, chiar dacă sunt evaluate de-a lungul timpului, și mai ales în ceea ce privește reacția anafilactică care poate să fie de la o formă severă, extrem de gravă, șoc anafilactic sau infarct acut miocardic asociat practic cu reacții alergice. Toate acestea se pot întâmpla în cazul administrării acestei substanțe de contrast. Pot fi luate măsuri de prevenție, în sensul că pacientul trebuie investigat în prealabil dacă există riscul major, apropo de substanța de contrast, alergii cunoscute sau cei cu cancer, sau cei cu altă patologie care predispune la așa ceva ar trebui să fie evaluați în prealabil de un alergolog", a spus medicul Tudor Ciuhodaru la Realitatea Plus. vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel