Președintele Serbiei refuză să participe la summitul UE-Balcanii de Vest
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 03 dec 2022, 09:03
WhatsApp
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Sursa: Agerpres
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Sursa: Agerpres
Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a anunțat că nu va participa săptămâna viitoare la un summit între șase țări din Balcanii de Vest și Uniunea Europeană.

"Sârbii din nordul Kosovo sunt aproape să decidă să nu lase pe nimeni să meargă în nord", a spus el. "Oameni buni, trebuie să înțelegeți că totul fierbe, că oamenii noștri nu mai suportă", a declarat președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, potrivit Euronews.

Luna trecută, o parte din populația sârbă din Kosovo și-a părăsit locurile de muncă în semn de protest, inclusiv ofițerii de poliție, din cauza deciziei de a obliga oamenii să folosească numerele de înmatriculare kosovene pe mașini.

Hotărârea ar fi afectat mulți membri ai minorității sârbe din Kosovo, care aveau încă plăcuțe de înmatriculare care datează dinainte de 1999, când Kosovo încă făcea parte din Serbia.

Kosovo și Serbia au convenit săptămâna trecută să pună capăt disputei, dezamorsând temporar tensiunile tot mai mari dintre vecinii din Balcanii de Vest, tensiuni la care a reflectat Olivér Várhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, când a vorbit despre summit: "Vedem o destabilizare geopolitică majoră pe continentul nostru. Tocmai de aceea avem acest summit săptămâna viitoare la Tirana, unde liderii noștri, pentru prima dată, vin în regiune pentru a discuta despre regiune cu regiune".

Reprezentanții țărilor respective se vor întâlni la Tirana pe 6 decembrie.

Citește și:

Kosovo şi Serbia au ajuns la un acord pentru a pune capăt disputei privind plăcuţele auto

espre această dispută Occidentul a avertizat că, dacă nu se rezolvă, ar putea duce la declanşarea unor violenţe etnice, potrivit Agerpres.

"Avem o înţelegere", a postat Josep Borrell pe Twitter după convenirea acordului la Bruxelles, cu medierea UE."Sunt foarte încântat să anunţ că negociatorii şefi ai Kosovo şi Serbiei au convenit, cu facilitarea UE, asupra unor măsurilor pentru a evita o escaladare ulterioară şi pentru a se concentra pe deplin asupra propunerii de normalizare a relaţiilor lor".

Kosovo avea planificat să înceapă să emită amenzi de joi pentru aproximativ 10.000 de şoferi sârbi care continuă să folosească la maşini plăcuţe de înmatriculare emise de Serbia.

Încercarea anterioară de luni a eşuat după ce premierul kosovar Albin Kurti şi preşedintele sârb Aleksandar Vucic nu au reuşit să ajungă la un acord, iar Priştina a fost nevoită să amâne cu 48 de ore amendarea şoferilor după o solicitare din partea SUA.

"Serbia va înceta să elibereze plăcuţe de înmatriculare cu denumirea oraşelor din Kosovo, iar Kosovo va înceta acţiuni suplimentare privind reînmatricularea vehiculelor", a scris Borrell.

Kosovo a încercat anul acesta să solicite minorităţii sârbe să îşi schimbe vechile plăcuţe de dinainte de 1999, când făcea încă parte din Serbia, dar sârbii din partea de nord s-au opus, uneori violent. Aproximativ 50.000 de etnici sârbi care trăiesc în această zonă refuză să recunoască autoritatea Priştinei continuând să considere că fac parte din Serbia... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?