Președintele Serbiei îl decorează pe Viktor Orban
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Viktor Orban va fi decorat vineri, la Belgrad, de președintele Vucic.

Prim-ministrul Viktor Orbán va efectua, vineri, o vizită de lucru de o zi la Belgrad, la invitaţia preşedintelui sârb Aleksandar Vucic, a confirmat, joi, informaţiile apărute în presă, Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului ungar, pentru agenţia ungară de presă MTI.

Potrivit informaţiilor publicate, Viktor Orbán va avea o întrevedere cu Aleksandar Vucic, iar şeful statului sârb îi va înmâna premierului ungar Ordinul de Merit al Republicii Serbia “pentru serviciile sale remarcabile în dezvoltarea şi consolidarea cooperării paşnice şi a relaţiilor de prietenie între Serbia şi Ungaria”.

Comentariile din presă amintesc că relaţiile dintre Belgrad şi Budapesta au ajuns la cele mai înalte cote de până acum, în mare parte, datorită contactelor personale şi eforturilor celor doi lideri, conform Hirado.

Comisia Europeană vrea să reducă finanțarea UE pentru Ungaria cu 70%

Comisarul UE pentru buget Johannes Hahn a propus Comisiei să reducă cu până la 70% din finanțarea UE a Ungariei dacă guvernul refuză să introducă măsuri acceptabile pentru a potoli preocupările Bruxelles-ului cu privire la standardele democratice, corupție, migrație și drepturile LGBTQ.

Într-un document din iulie publicat de Comisia UE, Hahn a scris într-o notă către alți comisari că o „suspendare de 70% a angajamentului” din bugetul actual al UE ar fi un răspuns proporțional din partea Bruxelles-ului în cazul în care schimbări semnificative nu se materializează după discuțiile dintre comisie și administrația lui Viktor Orbán.

În nota sa, Hahn citează „nereguli sistemice, deficiențe și slăbiciuni în procedurile de achiziții publice; o rată ridicată a procedurilor de licitație unică și o intensitate scăzută a concurenței” ca domenii de îngrijorare pentru comisie, pe lângă un răspuns mut din partea guvernului ungar cu privire la „detecția, prevenirea și corectarea conflictelor de interese”, ca precum și „limitări ale investigației și urmăririi efective a presupuselor activități criminale”.

Mai mult, Hahn a susținut că răspunsul guvernului ungar la preocupările UE cu privire la independența judiciară din țară a fost insuficient, iar Ungaria „nu a transmis informații fundamentate cu privire la preocupările identificate” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel