Preşedintele Renault audiază un număr restrâns de candidaţi pentru postul de CEO al Nissan
Cursa pentru postul de director general al constructorului auto japonez Nissan s-a transformat într-o competiţie între trei veterani ai alianţei Renault-Nissan, interviurile fiind conduse de preşedintele Renault, Jean-Dominique Senard, înaintea unei reuniuni a Consiliului operaţional al alianţei care va avea loc miercuri la Paris, au declarat pentru Reuters surse din apropierea acestui dosar.
Potrivit surselor, Jean-Dominique Senard a discutat marţi cu cei trei candidaţi faţă în faţă la Paris sau prin teleconferinţă. Doi dintre principalii candidaţi sunt veterani de la Nissan, actualul director general interimar, Yasuhiro Yamauchi, şi fostul director Nissan pentru China, Jun Seki.
Potrivit surselor, cei doi au cele mai mari şanse însă atât Nissan cât şi Renault au menţinut dialogul cu Ashwani Gupta, un veteran de la Renault, precum şi cu un posibil candidat extern. Născut în India, Ashwani Gupta, 49 de ani, a lucrat timp de 11 ani la Renault, după care, în 2017, a fost numit la conducerea diviziei de vehicule utilitare a alianţei Renault-Nissan iar din luna aprilie a acestui an a fost numit în postul de director operaţional la Mitsubishi, cel de-al treilea partener al alianţei.
Sprijinul Renault (care deţine un pachet de 43,4% din acţiunile Nissan) este crucial pentru orice candidat care vrea să îi succeadă în funcţie lui Hiroto Saikawa, cel care a demisionat luna trecută după ce a recunoscut că a beneficiat de prime necuvenite. La fel de importantă va fi susţinerea Ministerului japonez al Economiei, în condiţiile în care în Japonia există percepţia că alianţa Renault-Nissan este dezechilibrată în favoarea partenerului francez.
Alegerea noului director general de la Nissan este una strategică pentru parteneriatul franco-japonez, care în 2019 a împlinit 20 de ani, însă prăbuşirea fondatorului Carlos Ghosn a pus-o sub semnul întrebării. Viitorul CEO al Nissan va opta fie pentru o aprofundare a alianţei fie pentru o mari mare independenţă a părţii japoneze a alianţei.
Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News