Data publicării:

Preşedintele Radev: Nu există arme nucleare în Bulgaria

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Twitter NATO
Sursa foto Twitter NATO
Preşedintele bulgar Rumen Radev a catalogat ca fiind drept "speculaţii" informaţiile din presă potrivit cărora avioanele de vânătoare ale Forţelor Aeriene ale SUA (United States Air Force, USAF - n.a.), care au sosit în ţară în cadrul unei misiuni de poliţie aeriană, ar transporta arme nucleare.

"Aceste avioane de vânătoare vin aici în primul rând pentru a desfăşura activităţi de antrenament în comun cu Forţele Aeriene bulgare şi pentru a ajuta la o mai bună poliţie aeriană. Nu se pune problema de arme nucleare", a subliniat şeful statului, potrivit Agerpres.

La 30 mai, Biroul de relaţii publice al Comandamentului aerian aliat a anunţat că avioanele F-35 ale USAF, dislocate la baza aeriană Spangdahlem din Germania, au aterizat la baza aeriană Graf Ignatievo de lângă Plovdiv pentru o misiune cu rază lungă de acţiune în Bulgaria, în sprijinul activităţilor de vigilenţă ale NATO pe flancul estic.

"Desfăşurarea unor operaţiuni de rutină şi exercitarea libertăţii noastre de navigaţie şi de survolare este esenţială pentru capacitatea NATO de a ne consolida apărarea colectivă şi de a asigura securitatea membrilor săi din regiune", se arată în comunicatul de presă din 30 mai.


NATO: Mai multe avioane F-35 ale SUA şi Olandei au participat la misiuni aeriene în regiunea Mării Negre

Potrivit Defence România, Comandamentul Aerian Aliat al NATO a precizat într-un comunicat de presă că avioane F-35 ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii (USAF) au zburat împreună cu cele ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze (RNLAF), dislocate în Bulgaria, pentru a desfășura misiuni aeriene în regiunea Mării Negre, la 30 mai.

”Avioanele Alianței operează în mod regulat în regiunea Mării Negre pentru a-și perfecționa abilitățile de comunicare și creșterea interoperabilității pentru viitoarele misiuni”, precizeaeză Comandamentul Aerian Aliat al NATO.

Avioanele F-35 ale USAF, dislocate la baza aeriană Spangdahlem din Germania, au efectuat un zbor până în Bulgaria pentru a întări prezenta militară a NATO pe flancul estic.

 

 

 

Avioanele F-35 ale USAF au aterizat la Baza aeriană Graf Ignatievo, Bulgaria

Odată ajunse în regiune, avioanele F-35 ale U.S.A.F a luat parte alături de aeronavele F-35 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze (RNLAF), dislocate în Bulgaria, misiunii NATO de poliție aeriană.

Forțele Aeriene Regale Olandeze sunt prezente în Bulgaria cu două avioane F-35 unde iau parte la misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing), sub egida NATO.

La scurt timp după ce Rusia a început o nou agresiune militară asupra Ucrainei, Olanda a anunţat disponibilitatea de a disloca în Bulgaria aeronave F-35 Lighting II.

Dislocarea F-35 în Bulgaria reprezintă o premieră în ceea ce privește misiunea avioanelor americane de generația a V-a în Europa de Est. 

 

 

Citește și...

România va avea parte în 2022 de un aflux de forțe NATO. Mesajul Corpului Multinațional

 

Locţiitorul Corpului Multinaţional NATO Sibiu, general maior Adrian Ciolponea, a declarat vineri, la Mediaş, că în acest an o să fie un aflux de forţe NATO în România care vin să sprijine şi să asigure securitatea, scrie Agerpres. 

"Să sperăm că şi războiul se va termina cât mai curând şi nu se va mai repeta, deşi istoria se repetă de nenumărate ori şi ca omenire nu învăţăm ororile războiului. (...) Eu reprezint astăzi în calitate de deputy commander, reprezint NATO, Alianţa NATO. Corpul Multinaţional este înfiinţat la Sibiu de anul trecut. A atins capacitatea operaţională iniţială în iunie şi bineînţeles scopul nostru este de a ne pregăti pentru conflict. Modul de a aduce pace este de a fi pregătiţi continuu. (...) Şi anul acesta o să vedeţi în România un aflux de forţe NATO care vin să sprijine şi să asigure România de securitate. Avem militari din SUA, Marea Britanie, Portugalia, Polonia, parteneri tradiţionali şi Franţa, care se vor instrui în zona Mediaş, pentru multă vreme de acum încolo, pentru a asigura pacea şi liniştea cetăţenilor din România şi Europa", a precizat oficialul NATO de la Sibiu, general maior Adrian Ciolponea.

Potrivit acestuia, toate trupele NATO care ajung în România, se instruiesc în centrul de pregătire de la Cincu, din judeţul Braşov, situat în apropierea Mediaşului.

Adrian Ciolponea şi locţiitorul pentru Operaţii şi Instrucţie al Şefului Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul de flotilă aeriană dr. Iulian Paţilea au participat vineri, în sediul Primăriei Municipiului Mediaş, la manifestări prilejuite de ziua municipiului, care a fost atestat documentar în 3 iunie 1267.

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel