Președintele Portugaliei a convocat alegeri anticipate, după ce bugetul Guvernului minoritar a fost respins de Parlament
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Președintele Portugaliei a convocat alegeri anticipate, după ce bugetul Guvernului minoritar a fost respins de Parlament   /  Sursă foto: Facebook República Portuguesa - XXII Governo
Președintele Portugaliei a convocat alegeri anticipate, după ce bugetul Guvernului minoritar a fost respins de Parlament / Sursă foto: Facebook República Portuguesa - XXII Governo
Președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa a convocat alegeri generale anticipate pentru 30 ianuarie 2022.

Marcelo Rebelo de Sousa, președintele Portugaliei, a convocat alegeri generale anticipate pentru 30 ianuarie 2022, după ce Parlamentul a renunțat săptămâna trecută la proiectul de lege pentru bugetul 2022 al Guvernului minoritar socialist.

„În astfel de momente există întotdeauna o soluție în democrație, fără drame sau temeri… pentru a da cuvântul înapoi oamenilor”, a spus el într-un discurs televizat joi.

Majoritatea portughezilor au părut resemnați cu faptul că va avea loc un scrutin anticipat, chiar dacă este necesar, însă, potrivit acestora, nu va face decât să perpetueze blocajul politic și să aducă mai multe greutăți.

Un sondaj de opinie realizat de Aximage a arătat că 54% din 803 respondenți au considerat că alegerile anticipate ar fi „rele pentru țară”, 68% considerând că niciun partid nu va câștiga majoritatea locurilor în Parlament, cunoscut sub numele de Adunarea Republicii.

Parlamentul țării a fost dizolvat

Organul consultativ al lui Rebelo de Sousa, Consiliul de Stat, a aprobat miercuri propunerea sa de dizolvare a parlamentului, după respingerea proiectului de lege de buget, punând capăt a șase ani de relativă stabilitate politică.

„Mai mult sau mai puțin, am fost destul de stabili, mai ales având în vedere situația pandemică”, a declarat, joi, Leonel Pereira, un pensionar de 66 de ani din capitala Lisabona, agenției de presă Reuters.

Un singur vot s-ar putea să nu rezolve impasul politic, deoarece sondajele de opinie arată că niciun partid sau alianță cunoscută nu poate obține o majoritate stabilă.

Sprijinul pentru socialiștii de centru-stânga este puțin schimbat față de cele 36 de procente pe care le-au câștigat la ultimele alegeri naționale din 2019, social-democrații de centru-dreapta fiind pe locul doi, cu aproximativ 27%.

Singurul partid care poate beneficia în mod clar de pe urma alegerilor este Chega, un partid național conservator, populist, care ar putea apărea ca a treia cea mai puternică forță din parlament.

Alegerile ar urma să vină într-un moment sensibil pentru țara cu 10,3 milioane de locuitori, deoarece Portugalia, la fel ca celelalte țări europene, e gata să înceapă să distribuie 45 de miliarde de euro (52 de miliarde de dolari) din partea Uniunii Europene pentru a ajuta la stimularea economiei afectate de pandemie, scrie AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel