Data actualizării:
Data publicării:

Președintele Poloniei numește un guvern de tehnocrați pentru a întârzia preluarea executivului de către Donald Tusk

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Luni, președintele Poloniei va numi membrii unui guvern, prevăzut să funcționeze doar până în luna decembrie, conform opoziției care consideră această acțiune drept "o farsă" menită să îi împiedice să preia puterea după ce au obținut majoritatea în alegerile din octombrie, scrie Reuters.

Partidul naționalist Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare din 2015, a obținut cel mai mare număr de voturi în alegeri, dar s-a situat mult sub pragul de 231 de mandate necesare pentru a obține o majoritate și pare improbabil să obțină un vot de încredere în parlament.

O alianță largă a partidelor pro-Uniunea Europeană a acumulat 248 de mandate și și-a exprimat disponibilitatea de a forma un guvern, însă, președintele aliat al PiS, Andrzej Duda, i-a oferit prim-ministrului Mateusz Morawiecki prima șansă de a face acest lucru.

Politicienii proeminenți ai PiS, Mariusz Blaszczak și Jacek Sasin, au declarat că nu se vor alătura noului guvern, ceea ce a determinat liderii și comentatorii politici din opoziție să afirme că liderii importanți ai partidului nu doresc să se alăture unei administrații sortite eșecului.

Cu toate acestea, într-un interviu publicat luni, liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a respins sugestia conform căreia greii partidului ar fi reticenți, spunând că este "o minciună flagrantă" și că ideea de a forma un guvern alcătuit din experți și nu din politicieni a fost a sa.

"Problema este că nu ar trebui să fie prea mulți politicieni în acest guvern", a declarat el pentru agenția de știri de stat PAP. "Vrem să demonstrăm că este posibil să guvernezi diferit."

Prim-ministrul a promis să implementeze propunerile de politici ale partidelor de opoziție într-o încercare de a-i convinge să colaboreze cu el.

Cu toate acestea, apelurile sale nu au avut un impact semnificativ asupra parlamentarilor, care acuză formațiunea PiS de autoritarism, blocarea fondurilor Uniunii Europene, erodarea drepturilor femeilor, demonizarea grupurilor minoritare precum comunitatea LGBT și de numiri politice nepotiste în companiile de stat.

Partidele de opoziție acuză guvernul de tactici de întârziere menite să acopere dovezi de nereguli în timpul mandatului lor la putere.

"Cu toții știm că aceasta este o farsă și o comedie", a spus Marcin Kierwinski, un parlamentar din cadrul Coaliției Civice (KO), la postul de radio privat Radio Zet. "Este o luptă pentru a câștiga timp."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel