Data actualizării:
Data publicării:

Preşedintele panamez Laurentino Cortizo anunţă că suferă de un cancer al sângelui

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Președintele Panama, Laurentino Cortizo
Președintele Panama, Laurentino Cortizo

Președintele Panama, Laurentino Cortizo, a declarat luni că are cancer de sânge, deși bărbatul de 69 de ani a spus că se simte bine și că are ”dispoziție bună”.

La sfârșitul lunii mai, medicii lui Cortizo au detectat ”o scădere a hemoglobinei și a numărului de globule albe” în timpul testelor de rutină, a spus președintele într-o declarație televizată, potrivit  France24.

Specialiștii au recomandat să se efectueze o biopsie de măduvă osoasă, iar probele au fost trimise la un laborator din SUA, iar el a fost diagnosticat cu sindrom mielodisplazic cu ”risc intermediar”, un tip de cancer care împiedică producerea de celule sanguine.

Cortizo a spus că va fi supus unei a doua evaluări în orașul american Houston în iulie pentru a afla amploarea bolii.

”Vreau să spun că mă simt bine, sunt bine dispus și că voi continua cu munca mea obișnuită”, a adăugat el.

”Boala diagnosticată președintelui este un tip de cancer de sânge”, a declarat pentru AFP Julio Sandoval, medic specializat în medicină internă și îngrijiri critice.

Potrivit lui Sandoval, acest tip de cancer determină o scădere a hemoglobinei și niveluri anormale de trombocite și celule albe din sânge, făcând pacientul să se simtă obosit și slăbit și ducând la pierderea în greutate.

Boala poate fi cauzată ”de o tulburare genetică care se dezvoltă tăcut și apare după vârsta de 60 de ani”, a spus Sandoval.

Speranța de viață, care va depinde de tipul specific de cancer pe care îl are Cortizo, poate varia ”de la șase luni la 15 ani”, a adăugat el.

Citește și...

Celule stem hematopoietice. Apel: „Pentru donatori nu e nici greu, nici dureros"

Celule stem hematopoietice. Medici şi reprezentanţi ai pacienţilor au adresat un apel, marţi, 28 mai, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge, adulților până în 45 de ani să doneze celule stem hematopoietice. Donarea cu acest tip de celule e singura soluție pentru mulți pacienți cu cancer de sânge.

Apelul a fost transmis în cadrul unei conferinţe organizate cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge.

„Pentru donatori nu este nici greu, nici dureros. Este o intervenţie într-adevăr uşor invazivă, dar nu dureroasă. Dar, punând în balanţă de fapt că vom salva o viaţă, atunci durerea nu mai există. Important este să ne dorim acest lucru, pentru că în România nu prea există cultul donării de organe, de celule şi atunci este nevoie să mediatizăm acest lucru, să ajungem şi noi din urmă ţările educate din punct de vedere sanitar şi, gândindu-ne că vom salva vieţi, fiecare îşi poate face un test cu un chit la cerere, pe care noi îl vom pune la dispoziţie, un raclaj în cavitatea bucală, care poate fi trimis la laborator pentru a fi încadrat din punct de vedere genetic în lista donatorilor", a explicat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), citat de Agerpres.

Testul este gratuit şi este pus la dispoziţie de Federaţia Asociaţiei Bolnavilor de Cancer cu sprijinul sponsorilor. Potrivit sursei citate, în fiecare an, peste 80.000 de oameni din toată lumea caută un donator compatibil de celule stem în afara familiei.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice

În România există un Registru al Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice unde sunt înscriși 63.177 de oameni.

„Pentru aproximativ 50% dintre pacienţii români care nu au donator înrudit, nu există în prezent donatori compatibili nicăieri în lume şi nu au şansa de a face un transplant de celule stem hematopoietice, care le-ar putea salva viaţa", a afirmat medicul Aurora Dragomirişteanu, directorul Registrului.

Conform Agerpres, orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 şi 45 de ani poate deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice, iar înscrierea în Registrul Donatorilor se poate face pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/, completând un formular cu datele personale de contact. Însă, dacă un bolnav are în familie un donator compatibil, înscrierea se poate face până la vârsta de 60 de ani.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel