Președintele Letoniei vrea desprinderea bisericii ortodoxe din țara sa de Patriarhia Moscovei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Preşedintele leton Egils Levits a prezentat luni un proiect de lege potrivit căruia Biserica Ortodoxă din Letonia trebuie să rupă formal şi complet toate legăturile cu Patriarhia de la Moscova.

Preşedintele Letoniei, Egils Levits, făcând uz de prerogativa sa de a avea iniţiativă legislativă, a prezentat luni un proiect de lege prin care Biserica ortodoxă letonă va trebui să rupă formal şi complet toate legăturile cu Patriarhia de la Moscova, relatează agenţia EFE.

Prin acest amendament legislativ, Statul leton va recunoaşte că Biserica ortodoxă a Letoniei este complet independentă (autocefală). Ea nu depinde de nicio autoritate în afara Letoniei. Când legea va intra în vigoare, va fi eliminată orice influenţă sau putere a patriarhului Moscovei (Kirill) asupra Bisericii noastre ortodoxe, a declarat preşedintele leton, adăugând că propunerea sa legislativă va fi dezbătută de parlament în procedură de urgenţă.

În prezent, Biserica ortodoxă letonă este loială formal patriarhului Moscovei, Kirill, acuzat în Occident că este un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin şi că sprijină agresiunea militară contra Ucrainei.

Totuşi, Valdis Teraudkalns, profesor de teologie la Universitatea din Riga, atrage atenţia că, deşi nici lui nu-i place atitudinea lui Kirill sau cea a Bisericii ortodoxe ruse, propunerea preşedintelui leton constituie în opinia sa o interferenţă în separaţia dintre Biserică şi Stat în Letonia.

Este vorba despre o ingerinţă surprinzătoare a statului în chestiunile ecleziastice care aminteşte de epoca sovietică, când Statul a încercat să rupă legăturile catolicilor cu Papa, explică profesorul leton.

Mai mult, dacă legea propusă va obliga congregaţiile ortodoxe letone să elimine rugăciunile patriarhului Moscovei din serviciile religioase, aceasta ar fi o încălcare gravă a practicii ecleziastice, ar fi un pas în stil sovietic, insistă Teraudkalns.

Letonia, fostă republică sovietică acum membră a UE şi NATO, are o populaţie de sub două milioane de locuitori, dintre care circa 350.000 sunt creştin ortodocşi, majoritatea rusofoni, scrie Agerpres.

Preşedintele german le cere creştinilor să se delimiteze de Biserica Rusă, ce s-a poziţionat de partea invaziei Kremlinului în Ucraina

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier i-a invitat miercuri pe credincioşii creştini să se delimiteze de Biserica Ortodoxă rusă, care s-a poziţionat de partea războiului declanşat de Kremlin în Ucraina, relatează dpa.

'Liderii Bisericii Ortodoxe ruse îşi conduc în prezent credincioşii şi întreaga lor biserică pe o cale teribilă, blasfematorie, care e de-a dreptul ostilă credinţei', a declarat Steinmeier miercuri în debutul lucrărilor Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC) de la Karlsruhe, în sudul Germaniei.

'Ei justifică un război de agresiune împotriva Ucrainei - împotriva propriilor credincioşi, împotriva fraţilor şi surorilor noastre în credinţă', a spus el.

Patriarhul ortodox rus Kirill a apărat în mod repetat acţiunile preşedintelui Vladimir Putin (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel