Data publicării:
Preşedintele Klaus Iohannis, întrevedere cu omologul ungar, Katalin Novak, în marja Summitului B9
Preşedintele Klaus Iohannis a avut vineri o întrevedere cu omologul ungar, Katalin Novak, în marja Summitului Formatului Bucureşti 9, context în care şi-a exprimat deplina disponibilitate pentru aprofundarea dialogului şi cooperării la cel mai înalt nivel cu partea ungară.
Având în vedere potenţialul de cooperare deosebit între România şi Ungaria, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa cooperării pragmatice şi în parametri corecţi, în logica unui parteneriat strategic autentic şi sincer, în spirit european, ghidat de principiile Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (Timişoara, 16 septembrie 1996) şi ale Declaraţiei privind Cooperarea şi Parteneriatul Strategic româno-ungar pentru Europa secolului XXI (Budapesta, la 29 noiembrie 2002), de la a cărei semnare se împlinesc anul acesta 20 de ani, transmite Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat.
Importanţa dialogului pentru rezolvarea tuturor aspectelor de interes în plan bilateral şi pentru evitarea abordărilor unilaterale
Conform sursei citate, preşedintele României a reiterat importanţa dialogului pentru rezolvarea tuturor aspectelor de interes în plan bilateral şi pentru evitarea abordărilor unilaterale, care nu pot conduce la soluţii durabile şi eficiente.
În acest context, Iohannis a subliniat convingerea profundă a autorităţilor române privind faptul că persoanele aparţinând minorităţilor naţionale, ca exponenţi ai societăţilor din care fac parte, contribuie la crearea şi consolidarea unor punţi de legătură între statul de cetăţenie şi statul a cărui origine etnică o au, având un rol important în promovarea şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare dintre acestea, arată sursa citată.
Subliniind importanţa dezvoltării cooperării economice şi sectoriale bilaterale, Klaus Iohannis a pledat pentru ca proiectele de interes să nu fie discriminatorii pe baza etniei, să nu se limiteze la anumite părţi din teritoriul României şi să fie conforme legislaţiei române sau celei europene.
Preşedintele Iohannis - întrevedere cu omologul leton în marja Summitului B9
Preşedintele Klaus Iohannis a avut vineri, în marja Summitului B9, o întrevedere cu omologul leton, Egils Levits. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe agenda discuţiilor s-au aflat perspectivele de consolidare a cooperării bilaterale, coordonarea în plan european şi în diversele formate de cooperare regională, precum Bucureşti 9 şi respectiv Iniţiativa celor Trei Mări, al cărei următor summit va fi găzduit de preşedintele Letoniei la Riga, pe data de 20 iunie 2022.
În contextul sărbătoririi în această lună a 100 de ani de relaţii diplomatice, preşedinţii României şi Letoniei au subliniat dinamica pozitivă a cooperării bilaterale, dar şi potenţialul existent în domeniul economic, prin creşterea schimburilor comerciale şi a investiţiilor reciproce, al educaţiei, mediului, cercetării şi securităţii cibernetice, se arată într-un comunicat.
Klaus Iohannis a reiterat importanţa pentru România a Iniţiativei celor Trei Mări, care are implicaţii strategice multiple, de la componenta securitară la cea economică, cu accent pe infrastructura de transport şi cea de energie. Şeful statului a reamintit şi decizia României de a relua în 2023 participarea la misiunea de poliţie aeriană NATO în zona baltică, aceasta fiind apreciată de omologul leton ca o contribuţie la asigurarea securităţii aliate pe Flancul Estic al NATO, precizează Administraţia Prezidenţială.
Cei doi preşedinţi au avut şi un schimb de vederi privind situaţia de securitate din regiune şi sprijinul acordat Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni. Au mai fost discutate şi modalităţile concrete de sprijinire a Republicii Moldova, atât în ceea ce priveşte cererea sa de aderare la Uniunea Europeană, cât şi în plan economic, financiar şi pentru a face faţă provocărilor actuale în multiple planuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News