Președintele Kazahstanului spune că „lovitura de stat“ a luat sfârșit. Putin revendică victoria
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Russian Foreign Ministry - МИД России
Sursă foto: Facebook Russian Foreign Ministry - МИД России
Președintele Tokayev spune că ordinea din Kazahstan a fost restabilită, în timp ce Vladimir Putin a revendicat victoria.

După ce peste 160 de persoane au murit în cele mai violente tulburări de la independența Kazahstanului, președintele său a descris luni protestele drept o „tentativă de lovitură de stat”, în timp ce Rusia a revendicat victoria din Asia Centrală.

La o întâlnire online a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Rusia, Kassym-Jomart Tokayev a spus că ordinea a fost restabilită în Kazahstan.

Zeci de cetățeni, dar și reprezentanți ai forțelor de ordine, au fost uciși săptămâna trecută, în condițiile în care protestele au început din cauza prețului crescut la carburanți. 8.000 de persoane au fost arestate.

„Sub masca unor proteste spontane, a izbucnit un val de tulburări. A devenit clar că scopul principal era subminarea ordinii constituționale și preluarea puterii. Vorbim despre o tentativă de lovitură de stat”, a spus Tokayev la o întâlnire CSTO, organizația care a trimis trupe în Kazahstan.

Președintele kazah, care a pus tulburările pe seama „bandiților și teroriștilor” pregătiți în străinătate, a spus că o operațiune de „contraterorism” la scară largă se va încheia în curând, împreună cu desfășurarea trupelor CSTO, despre care a susținut că numără peste 2.000 de militari. De asemenea, președintele și-a apărat decizia de a solicita trupe conduse de ruși în țară și a spus că îndoielile cu privire la legitimitatea acelei misiuni provin din lipsa de informații.

Vladimir Putin a revendicat victoria

Ăreședintele rus Vladimir Putin a spus că alianța militară a statelor ex-sovietice a împiedicat „teroriştii, criminalii, jefuitorii și alte elemente criminale” să submineze baza puterii în Kazahstan și a spus că trupele sale vor fi retrase odată ce misiunea se va încheia.

„Desigur, înțelegem că evenimentele din Kazahstan nu sunt prima și nici ultima încercare de a interveni în afacerile interne ale statelor noastre ”, a spus el.

„Măsurile luate de CSTO au arătat în mod clar că nu vom permite ca situația să fie zguduită.”, a mai spus Putin.

Acesta a punctat că CTSO nu va permite „revoluții colorate”, o referire la mai multe revoluții populare din țările ex-sovietice din ultimele două decenii, inclusiv Ucraina și Georgia.

Protestele din Kazahstan au început din cauza creșterii prețului combustibilului, ulterior transformându-se în revolte mai ample, antiguvernamentale, determinate de nemulțumirea față de influența politică exercitată de fostul președinte Nursultan Nazarbayev, în vârstă de 81 de ani. Cele mai violente ciocniri între protestatari și forțele de securitate au avut loc în cel mai mare oraș al țării, Almaty, unde se pare că au fost ucise peste 100 de persoane, scrie AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel