Iohannis, întâlnire cu președintele Lituaniei Gitanas Nauseda la Cotroceni
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 06 mai 2022, 07:11
WhatsApp
Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, vineri, la Palatul Cotroceni pe omologul său lituanian, Gitanas Nauseda, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în ţara noastră. 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita Preşedintelui Republicii Lituania are loc în contextul dialogului politic susţinut româno-lituanian şi în vederea continuării coordonării strânse cu privire la situaţia de securitate cauzată de agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina.

Cei doi președinți vor aborda modalităţile de dezvoltare a cooperării bilaterale româno-lituaniene, cu accent pe dinamizarea schimburilor economice, pe valorificarea potenţialului existent în domeniul digital şi pe consolidarea securităţii energetice.

Discuţiile vor viza şi măsurile pentru sprijinirea, în continuare, a Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO şi coordonarea poziţiilor în pregătirea Summitului NATO de la Madrid. Colaborarea la nivelul Uniunii Europene, precum şi cea din formatele regionale Bucureşti 9 şi Iniţiativa celor Trei Mări se vor afla, totodată, pe agenda de discuţii.

Preşedinţii României şi Lituaniei vor aborda şi aspecte legate de sprijinul activ şi cuprinzător de care are nevoie, în contextul actual, Republica Moldova. Cei doi oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale la finalul cărora vor susţine declaraţii de presă comune. Tot vineri, preşedintele Lituaniei va avea întrevederi cu premierul Nicolae Ciucă şi cu preşedintele Senatului, Florin Cîţu, scrie Agerpres.

Citește și - Iohannis, întâlnire cu președintele Germaniei: Sunt necesare noi sancțiuni împotriva Rusiei

Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni săptămâna aceata și pe Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei.

În discursul pe care l-a susținut, președintele României a vorbit despre relațiile bilaterele dintre cele două state și despre situația din Ucraina:

„Am deosebita plăcere de a-l avea ca oaspete în România pe Preşedintele Republicii Federale Germania, domnul Frank-Walter Steinmeier.

Consultările noastre de astăzi au confirmat încă o dată că relația bilaterală privilegiată, cu caracter strategic, dintre România și Germania este foarte puternică și are perspective foarte bune, în pofida perioadei actuale dificile, marcate de multiple provocări, mai ales pe plan securitar.

Legăturile noastre economice sunt foarte strânse, Germania fiind, de mulți ani, primul partener comercial al României și al treilea investitor în economia românească. 
Am evocat în cadrul întâlnirii noastre puntea solidă dintre cele două țări, care este reprezentată pe de o parte de comunitatea românească din Germania, pe de cealaltă parte de cea a etnicilor germani din România. “, a spus Klaus Iohannis. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?