Președintele Georgiei a respins un proiect de lege „agenți străini” care a divizat țara. A numit-o „rusească în spirit și esență”
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, și-a respectat intenția declarată de a folosi dreptul de veto, sâmbătă, deși partidul de guvernământ, Visul Georgian, are suficiente voturi pentru a ignora intervenția ei.

„Astăzi am respins o lege rusească”, a spus ea. „Această lege este rusească în esență și spirit. Contrazice constituția noastră și toate standardele europene, prin urmare reprezintă un obstacol în calea noastră europeană”, scrie The Guardian.

Conform legii privind transparența influenței străine, care a trecut de a treia și ultima lectură marțea trecută, organizațiile societății civile și mass-media care primesc mai mult de 20% din veniturile lor din străinătate vor fi obligate să se înregistreze ca „organizații care servesc interesele unei puteri străine”.

Legislația a scos în stradă sute de mii de oameni în capitala Tbilisi, care acuză guvernul că încearcă să discrediteze vocile disidente ca fiind trădători.

Legislația este considerată a fi o copie a unei legi introduse în Rusia în 2012, care a fost folosită ca instrument de reprimare a celor cu simpatii occidentale.

UE a declarat că legea va fi un obstacol pentru aderarea țării la bloc, în timp ce SUA au avertizat că legislația și retorica anti-occidentală a guvernului transformă Georgia într-un „adversar” și că ar putea retrage miliarde în ajutor economic și militar.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat într-un comunicat că veto-ul oferă guvernului georgian o cale de ieșire din criză.

El a spus: „Veto-ul președintelui Salome Zourabichvili asupra legii transparenței oferă un moment de reflecție suplimentară. În forma sa actuală, legea nu este în conformitate cu valorile și parcursul UE. Fac apel la toți politicienii și liderii din Georgia să profite de această oportunitate și să asigure că Georgia rămâne pe calea europeană pe care populația o susține. Continui să monitorizez îndeaproape evoluțiile din Georgia.”

Conform constituției Georgiei, președintele are la dispoziție două săptămâni pentru a semna și promulga legea sau pentru a trimite o alternativă argumentată înapoi parlamentului sub forma „observațiilor justificate”.

Prim-ministrul, Irakli Kobakhidze, a sugerat că ar deschide legea pentru amendamente, dar grupurile de opoziție văd acest lucru ca pe o capcană menită să scoată energia din protestele care au umplut străzile din Tbilisi în ultima lună.

Zourabichvili a organizat o conferință de presă sâmbătă pentru a spune reporterilor că a respins efectiv proiectul de lege prin modificările sale propuse. „Această lege trebuie abrogată,” a spus ea.

Un eșec al parlamentului de a vota propunerile președintelui ar putea, efectiv, să omoare proiectul de lege. Constituția nu stipulează cât timp pot aștepta deputații pentru a ține un vot.

Parlamentul poate respinge modificările președintelui și poate adopta proiectul de lege inițial dacă poate găsi 76 din cele 150 de voturi posibile, trimițându-l înapoi președintelui în termen de trei zile pentru semnare și promulgare în termen de cinci zile. Partidul de guvernământ, Visul Georgian, are 90 de locuri.

Dacă președintele nu îl semnează, proiectul de lege trece la președintele parlamentului pentru semnătura sa. Georgia va organiza alegeri generale în octombrie.

Tina Bokuchava, liderul partidului parlamentar al principalei opoziții, Mișcarea Națională Unită, a spus: „Tinerii, care au inundat străzile orașelor noastre pentru a protesta în ultimele săptămâni, vor aplauda această decizie, știind în același timp că lupta nu este încă câștigată.

„O luptă severă acum se află între cei care doresc ca viitorul Georgiei să fie în inima Europei și cei care ne-ar duce înapoi în cele mai întunecate zile ale dominației rusești.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel