Președintele francez Emmanuel Macron, cu o falcă-n cer și una în pământ: Am muncit ca un nebun. Bineînțeles că am luat-o personal
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află în articol ce declarații a făcut președintele Franței, Emmanuel Macron.

Președintele Emmanuel Macron a zâmbit și a glumit cu liderii în stațiunea Borgo Egnazia, dar nu a putut ascunde faptul că încrederea sa obișnuită s-a diminuat.

În marja discuțiilor din cadrul G7 privind Ucraina, China și Gaza, Macron a declarat joi seara jurnaliștilor că înfrângerea partidului său în alegerile europene de duminica trecută a fost o lovitură personală.

„Am muncit ca un nebun timp de șapte ani pentru ca această țară să se îmbunătățească, pentru ca reformele să fie duse la bun sfârșit. Bineînțeles că am luat-o personal”, a spus președintele.

Imediat după înfrângere, președintele a convocat alegeri anticipate care au declanșat consternare în propria sa tabără.

Partidul Adunarea Națională de extremă dreapta s-a situat pe primul loc în alegerile pentru Parlamentul European din Franța cu 31,4% din voturi - mai mult decât dublu față de cele 14,6% obținute de partidul lui Macron. În timp ce sondajele de dinaintea votului au prezis victorii mari pentru extrema dreaptă, mulți din tabăra lui Macron încă mai sperau într-o mobilizare de ultim moment a alegătorilor centriști.

„Bineînțeles că am fost lovit (n.r. de înfrângere). Așa că m-am gândit că trebuie neapărat să le cerem din nou francezilor să își clarifice alegerea și să le arătăm că i-am auzit”, a declarat Macron.

Împrumut pentru Ucraina

Liderii G7, printre care președintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz și premierul japonez Fumio Kishida, participă la summitul din Puglia unde au convenit să susțină un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, folosind activele rusești înghețate ca garanție. Potrivit mai multor lideri, această mișcare a fost menită să trimită un mesaj puternic de susținere a Kievului, chiar și în condițiile în care peisajul politic din multe țări G7 pare să se schimbe spre dreapta.

În timpul unei demonstrații de parașutism în stațiune, Macron a fost văzut glumind cu premierul Rishi Sunak din Marea Britanie, care se confruntă, de asemenea, cu alegerile din iulie pe care sondajele prevăd că le va pierde. Mai târziu, joi seara, Macron a apărut singur la o cină, găzduită de președintele italian Sergio Mattarella, la care au participat și soții.

De asemenea, președintele francez a ripostat viguros împotriva oricărei sugestii că sprijinul Franței pentru planul de împrumut al G7 a fost dat peste cap de decizia sa de a convoca alegeri anticipate. Partidul Adunarea Națională de extremă dreapta, care pare să obțină mult mai multe locuri în Parlamentul Franței, a fost ambivalent în ceea ce privește sprijinul militar pentru Ucraina.

"(n.r. Ceilalți lideri) cunosc constituția noastră și cunosc ... responsabilitățile președintelui francez în materie de apărare și politică externă, așa că nu există niciun dubiu”, a declarat Macron.

Dar în Franța, în timp ce politica externă este o atribuție rezervată președintelui, Parlamentul votează asupra problemelor bugetare, care ar include sprijinul acordat Ucrainei.

Decizie ”curajoasă”

Președintele francez a declarat că a discutat cu colegii săi de guvernare despre decizia sa de a declanșa alegerile anticipate. Aceștia au calificat-o drept ”curajoasă”, a spus președintele, conform POLITICO.

În timp ce Macron a părut în relații de prietenie cu majoritatea liderilor de la G7, relațiile au părut mult mai reci între Macron și gazda summitului, premierul italian Giorgia Meloni, al cărei partid de dreapta și-a consolidat poziția în alegerile europene.

Franța și Italia au fost, de asemenea, în dezacord în perioada premergătoare reuniunii G7 cu privire la includerea unei referiri la drepturile femeilor în proiectul de declarație al grupului. Macron a declarat că ”regretă” decizia de a atenua limbajul privind dreptul la avort.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel