Preşedintele Consiliului Magistraturii poloneze, demisie 'în semn de protest'
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Preşedintele Consiliului Magistraturii din Polonia demisioneză 'în semn de protest' faţă de reforma judiciară.

Preşedintele Consiliului Naţional al Magistraturii (KRS) din Polonia, Dariusz Zawistowski, a decis să demisioneze 'în semn de protest' faţă de reforma controversată a sistemului judiciar adoptată de puterea conservatoare, a anunţat vineri purtătorul său de cuvânt, potrivit AFP.

"Este un strigăt de disperare din partea preşedintelui Consiliului. Legile din cadrul reformei judiciare sunt, în mai multe puncte, o încălcare a Constituţiei Poloniei", a precizat presei purtătorul de cuvânt, Waldemar Zurek. "Demisia preşedintelui Consiliului Magistraturii va deveni efectivă luni, cu o zi înainte de intrarea în vigoare a legilor reformei judiciare", a precizat Zurek.

Reducerea independenţei justiţiei

Consiliul Magistraturii este o organ însărcinat cu garantarea independenţei justiţiei. Conform criticilor, ultimele reforme riscă să reducă această independenţă, în favoarea puterilor legislativă şi executivă.

Adoptarea de legi controversate a împins Polonia într-o profundă criză politică. Varşovia este acuzată de Comisia Europeană de nerespectarea statului de drept.

La 20 decembrie, după luni de avertismente, Comisia Europeană a declanşat împotriva Poloniei o procedură fără precedent, care ar putea duce la suspendarea drepturilor de vot în UE ale Varşoviei dacă aceasta nu va renunţa la reformele controversate.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel