Data actualizării:
Data publicării:

Noul plan al lui Charles Michel pentru a o distruge pe von der Leyen: Îi dă premierului grec job-ul ei - Politico

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află în articol care este planul, conform surselor citate de Politico.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a venit cu cel mai recent plan al său pentru a o doborî pe Ursula von der Leyen.

Charles Michel lansează ideea liderilor UE ca premierul grec Kyriakos Mitsotakis să îi ia locul Ursulei von der Leyen, au declarat pentru POLITICO cinci diplomați și oficiali ai UE cărora li s-a acordat protecția anonimatului. Un al doilea mandat ar putea fi aparent în sac pentru von der Leyen, dar asta nu l-a împiedicat pe Michel să sugereze alternative.

Diplomații și oficialii au calificat-o drept o altă încercare disperată de a o doborî pe von der Leyen.

„Michel are o cutie cu coji de banane pe care să alunece von der Leyen și o golește. În cel mai bun caz, acest lucru creează neplăceri, în cel mai rău caz este destabilizator”, a declarat un oficial al UE.

Pentru a înfige și mai mult cuțitul în rană, Michel sugerează în conversațiile sale că premierul danez Mette Frederiksen ar putea fi un președinte al Consiliului European mai bun decât fostul premier portughez António Costa, care este foarte apreciat de von der Leyen și al cărui nume este vehiculat pentru funcția supremă. 

Ecaterina Casinge, purtătoarea de cuvânt a lui Michel, a refuzat să comenteze. 

Acord politic pentru numirea șefilor

Michel este însărcinat cu coordonarea unui acord politic între liderii europeni în vederea numirii șefilor Comisiei Europene, Consiliului European, Parlamentului European și al diviziei de politică externă a UE.

„Nu există niciun rol pentru Michel în acest proces, cu excepția celui din capul său”, a declarat un diplomat european. 

În zilele de după alegerile europene, a apărut un consens între cei 27 de șefi de stat și de guvern, potrivit căruia von der Leyen ar trebui să obțină un al doilea mandat, iar Costa ar trebui să fie noul președinte al Consiliului European (n.r. funcția actuală a lui Michel). Buna relație personală dintre cei doi a ajutat la construirea consensului în jurul acestui duo, mai ales după ani de lupte interne între Michel și von der Leyen. 

În ciuda acestui fapt, Michel continuă să propună alternative în conversațiile sale pregătitoare cu liderii UE, cum ar fi premierul grec. 

Premierul Mitsotakis a exclus în repetate rânduri că ar căuta un post la Bruxelles.

Thanasis Bakolas, secretarul general al Partidului Popular European, care este grec, a calificat scenariul Mitsotakis și Frederiksen drept ”complet ridicol”.

Unul dintre oficialii UE, în apărarea lui Michel, a declarat că este normal ca acesta să testeze apele cu diferite nume.

Unii dintre oficiali au susținut că nevoia constantă de răzbunare a lui Michel contravine speranțelor liderilor de a ajunge rapid la un acord. După ce PPE, formațiunea de centru-dreapta a Ursulei von der Leyen a ieșit câștigătoare clară a alegerilor europene, Ursula a fost clar favorită pentru încă un mandat. Eurocrații din bula de la Bruxelles păreau să fie în mare parte de acord.

Credibilitatea negocierilor

Încercările continue ale lui Michel de a submina un al doilea mandat pentru von der Leyen au slăbit orice credibilitate în negocierile pe care Michel le mai avea, au adăugat diplomații și oficialii citați.

Țările europene au ripostat deja la încercările anterioare ale lui Michel de a o doborî pe von der Leyen, cum ar fi amânarea procesului de ocupare a posturilor de conducere până după vară.

Comisia Europeană a declarat joi că von der Leyen nu a primit încă o invitație la dineul liderilor de lunea viitoare. „Reconfirmarea Ursulei von der Leyen este total necontroversată până acum, așa că toată lumea vede acest lucru drept ceea ce este: o răzbunare infantilă. După Sofagate, acum avem parte de Dinnerergate. Patetic”, a declarat un al doilea diplomat UE.

Șase diplomați au fost de acord că Michel ar trebui să se limiteze la organizarea reuniunilor rămase ale liderilor UE și să lase pachetul de posturi de conducere în seama șefilor de stat și de guvern. 

Fiecare dintre cele trei familii politice principale - PPE al Ursulei von der Leyen, socialiștii și liberalii - a desemnat doi lideri ca negociatori politici în timpul acestor discuții. 

„Partidele și liderii vor aranja acest lucru între ei”, a declarat un diplomat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel