Preşedintele chinez Xi Jinping îşi continuă turneul european în Serbia
Preşedintele chinez Xi Jinping îşi continuă turneul european în Serbia, unde a ajuns marţi seară venind de la Paris.
Președintele chinez "a sosit la Belgrad cu un avion special în seara zilei de 7 mai pentru a face o vizită de stat", a relatat televiziunea publică chineză CCTV.
Marţi, preşedintele Emmanuel Macron a organizat o escapadă "personală" în Pirinei, în sud-vestul Franţei, alături de Xi Jinping, în a doua zi a vizitei de stat a preşedintelui chinez. Această întâlnire a oferit o oportunitate pentru un dialog mai direct despre conflictele din Ucraina sau divergenţele comerciale.
Liderul de la Paris a selectat Col du Tourmalet, un loc cu care are conexiuni personale, alegând să primească cuplul prezidenţial chinez împreună cu soția la o altitudine de 2.115 de metri.
Emmanuel Macron i-a dăruit omologului său pături de lână din regiunea Pirineilor, o sticlă de Armagnac, berete și chiar un tricou galben de la Turul Franței. "Ştiu că vă place sportul (...) Am fi încântaţi să avem ciclişti chinezi în Tur", a spus preşedintele francez, care îl găzduiește pe omologul său chinez în Franța pentru prima dată din 2019.
Această călătorie în Pirinei poate fi considerată o replică la ceremonia ceaiului pe care cei doi lideri au avut-o anul trecut la Guangzhou. Acea întâlnire a avut loc în reședința oficială în care tatăl președintelui chinez locuia pe vremea când era guvernator al provinciei Guangdong.
Xi Jinping a exprimat sprijinul său pentru un "armistițiu olimpic" în timpul desfășurării Jocurilor Olimpice de la Paris în ceea ce privește situația din Ucraina
Peisajul misterios din Col du Tourmalet, acoperit de ceața zăpezii, constituie un contrast puternic față de atmosfera solemnă a Palatului Elysée unde, între festivități grandioase și mese luxuriante, Emmanuel Macron și Xi Jinping și-au exprimat pozițiile divergente în privința comerțului între Europa și China. Președintele francez a pledat pentru un "cadru de concurenţă loială", arătându-și recunoștința, la încheierea dialogului, pentru protejarea coniacului francez împotriva amenințării reprezentate de taxele vamale "provizorii" impuse de China.
În legătură cu situația din Ucraina, liderul chinez a manifestat dorința de a adopta o poziție mai consensuală, reiterând angajamentul său pentru găsirea unei soluții politice. Xi Jinping a exprimat sprijinul său pentru un "armistițiu olimpic" în timpul desfășurării Jocurilor Olimpice de la Paris din acest an, o inițiativă susținută și de Emmanuel Macron.
Franța, care a insistat timp de un an ca Beijingul să exercite presiune asupra Rusiei pentru a contribui la încheierea războiului, își dorește să fie "lucidă" în ceea ce privește perspectivele limitate ale unui progres rapid. Cu atât mai mult cu cât președintele chinez rămâne principalul aliat al omologului său rus, Vladimir Putin, pe care urmează să-l primească în curând într-o vizită.
"Diplomaţia lui Emmanuel Macron s-a bazat întotdeauna, poate în exces, pe puterea de seducţie", a explicat Bertrand Badie, specialist în relaţii internaţionale la Sciences Po. Xi Jinping "nu este cu adevărat un mare sentimental" şi nimeni, până acum,"nu a găsit cheia relaţiilor euro-chineze", a afirmat cercetătorul, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News