Președintele Cehiei: Victoria Ucrainei ar putea duce la prăbușirea Rusiei. Acest lucru ar cauza un risc uriaș de securitate, pentru că nu vom mai avea cu cine negocia dezarmarea
Petr Pavel, noul președintele al Cehiei, a spus care sunt riscurile de securitate în cazul în care Ucraina va reuși să învingă Rusia.
Președintele ales al Cehiei, Petr Pavel, a iritat guvernul ucrainean când a solicitat realism în conflictul în desfășurare cu Rusia și a s-a poziționat împotriva presiunii pentru un rezultat care ar putea duce la prăbușirea Rusiei și ar putea conduce la probleme mai mari pentru regiune, conform RMX.
Acesta a vorbit la Conferința de securitate de la München de sâmbătă. El a spus că o încercare de a elibera unele părți ale Ucrainei de forțele ruse ocupate ar duce inevitabil la „pierderi insuportabile de vieți omenești”, iar Ucraina și aliații săi ar trebui să „se pregătească pentru ce e mai rău”.
„Trebuie să fim atenți dacă împingem Ucraina către un anumit rezultat. Poate la un moment dat, Ucraina își va schimba viziunea”, a adăugat fostul general NATO.
Pavel, care îi va succeda președintelui ceh în exercițiu Miloš Zeman pe 9 martie, a susținut că o victorie răsunătoare a Ucrainei, care ar duce la prăbușirea Federației Ruse, ar putea fi catastrofală pentru regiune, iar Occidentul ar trebui să evite să susțină un astfel de rezultat.
„Este posibil ca acest lucru să ducă la prăbușirea Rusiei”, a spus Pavel, referindu-se la o victorie ucraineană care va duce la eliberarea țării de agresor.
„Dacă Rusia se prăbușește, atunci s-ar putea să avem mai multe probleme, nu avem cu cine să negociem dezarmarea”, a subliniat el.
Critici din partea lui Kuleba
El a spus că o astfel de situație ar fi nedorită pentru stabilitatea în Europa, iar o Rusie prăbușită ar deveni un risc uriaș de securitate.
Comentariile sale au fost întâmpinate cu critici de către ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, care spus: „Trebuie să avem încredere în Ucraina, nu să ne pregătim pentru ce e mai rău”.
Kuleba a reiterat că orice concesii sunt considerate inacceptabile de către guvernul ucrainean și a echivalat răspunsul sugerat de Pavel ca fiind asemănător cu capitularea.
Ministrul Afacerilor Externe a găsit sprijin în rândul prim-ministrului suedez Ulf Kristersson, care a susținut că „a fi realist înseamnă a fi miop”.
Ulterior, Petr Pavel și-a clarificat poziția.
„Remarcile mele cu privire la panelul Ucrainei de la Conferința de Securitate de la München nu au pus sub semnul întrebării ajutorul prin toate mijloacele până când Rusia va fi învinsă. Dar, ca fost soldat, nu vreau să fiu ghidat de speranță sau credință. Prefer o viziune realistă și analize bazate pe fapte”, a scris el pe Twitter.
La conferință, Pavel a insistat că sprijinul pentru Ucraina de către aliații occidentali nu este în pericol și a spus că țara sa va continua să sprijine țara afectată de război în timpul președinției sale. Totuși, el a avertizat că cerința minimă a NATO ca membrii să cheltuiască cel puțin 2% din PIB-ul său pentru apărare ar putea să nu fie suficientă în viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News