Președintele care dă de pământ cu ONG-urile ecologiste: Sunt un cancer!
Un președinte se luptă cu ONG-urile ecologiste din țara sa.
Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a declarat că nu reuşeşte să ucidă "cancerul" reprezentat de ONG-urile ecologiste, denunţând un complot internaţional care îl acuză că este responsabil de incendiile de pădure din Amazonia, relatează AFP.
"Ştiţi că ONG-urile nu au un cuvânt de spus pentru mine. Sunt ferm cu aceşti oameni, dar nu reuşesc să ucid acest cancer care este majoritatea ONG-urilor", a declarat şeful statului joi seară, cu prilejul transmisiei sale săptămânale în direct pe Facebook.
Liderul de extremă dreaptă a criticat şi campaniile orchestrate de "ticăloşi" care îl acuză că "a dat foc Amazoniei".
El face aluzie, printre altele, la o campanie lansată pe internet în engleză în această săptămână, intitulată "Defundbolsonaro.org", lansată de mai multe ONG-uri care fac apel la condiţionarea oricărei investiţii în Brazilia de angajamente ferme pentru conservarea Amazoniei.
Campania are următorul slogan: "Bolsonaro dă foc Amazoniei. În continuare. De care parte sunteţi?".
În luna iunie, fonduri de investiţii internaţionale reprezentând împreună 4.000 de miliarde de dolari au cerut deja schimbări în politica de mediu a guvernului.
Vineri, generalul Augusto Heleno, ministru al cabinetului pentru securitate instituţională, a recunoscut într-un interviu pentru ziarul "Estado de S. Paulo" că este posibilă "ameliorarea" acţiunilor guvernului pentru a conserva Amazonia, dar a criticat şi el ONG-urile.
"Sportul preferat al anumitor ONG-uri este să vorbească de rău despre Amazonia. În spatele acestui lucru sunt interese care merg dincolo de conservare", a declarat el.
"Când se spune să alegem între Amazonia şi Bolsonaro, asta nu are niciun sens (...). S-ar spune că Bolsonaro este responsabil pentru tot ce s-a petrecut în Amazonia, dar multe informaţii conţinute în aceste campanii sunt fabricate şi rău intenţionate", a continuat el.
Guvernul brazilian a desfăşurat armata în mai pentru a combate incendiile în Amazonia şi a interzis orice incendiere în scop agricol pentru o durată de patru luni în iulie.
Însă satelitul Institutului naţional de cercetări spaţiale (INPE) a identificat totuşi un număr foarte ridicat de incendii de pădure în regiune în luna august, respectiv 29.307 de focare, a doua cifră cea mai ridicată din ultimul deceniu, cu numai 5% mai mică decât în 2019, când recrudescenţa incendiilor a suscitat o mare criză internaţională.
Mai la sud, în Pantanal, cea mai mare zonă umedă a planetei şi sanctuar al biodiversităţii, numărul de incendii s
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News