Data publicării:
Președintele autoritar al Venezuelei a mutat Crăciunul în octombrie, pe fondul conflictelor postelectorale
Nicolás Maduro a mutat Crăciunul în octombrie, totul pentru a distrage atenția de la criza politică.
"Ce s-a întâmplat cu Crăciunul?", se întreba odată Frank Sinatra într-o melodie (Whatever happened to Christmas?). În Venezuela, răspunsul este că sărbătoarea a fost devansată în octombrie.
Președintele autoritar al țării, Nicolás Maduro, a făcut anunțul neașteptat că festivitățile din acest an vor începe în octombrie, chiar în mijlocul unei perioade politice deosebit de dificile pentru țara sa afectată de criză.
„Este septembrie și deja se simte ca de Crăciun. Așa că, anul acesta – ca un omagiu pentru voi și pentru a vă mulțumi – voi decreta ca sărbătoarea Crăciunul să fie devansată la 1 octombrie”, a declarat Maduro în timpul uneia dintre aparițiile sale frecvente la TV.
Liderul autoritar al Venezuelei, care se confruntă cu ceea ce experții numesc cea mai mare provocare politică din cei 11 ani tulburi de guvernare, a promis tuturor venezuelenilor un Crăciun de „pace, fericire și siguranță”.
Oficialii militari responsabili de o represiune severă post-electorală sunt așteptați să fie sancționați. Represiunea, acompaniată de un soundtrack de Crăciun
Este puțin probabil, având în vedere incertitudinea și furia provocate de decizia lui Maduro de a revendica victoria în alegerile prezidențiale din iulie fără a prezenta dovezi. Dovezile tot mai numeroase sugerează că Maduro a pierdut alegerile în fața rivalului său din opoziție, Edmundo González – motiv pentru care refuză să publice rezultatele detaliate din secțiile de votare. Luni, autoritățile au emis un mandat de arestare pentru González.
Indiferent de momentul în care începe, Crăciunul va fi probabil o noapte rece de iarnă pentru membrii de rang înalt ai regimului din ce în ce mai autoritar al lui Maduro.
Luni, Bloomberg a raportat că SUA erau pe punctul de a anunța sancțiuni individuale împotriva a 15 înalți oficiali ai administrației pentru presupusa lor obstrucționare a "organizării unor alegeri prezidențiale libere și corecte". Se pare că printre cei vizați se numără ministrul de externe, Yván Gil, președinta curții supreme, Caryslia Beatriz Rodríguez Rodríguez, și un membru de top al consiliului electoral, Rosalba Gil Pacheco.
Oficialii militari responsabili de o represiune severă post-electorală, denumită Operación Tun Tun (Operațiunea Knock Knock), sunt de asemenea așteptați să fie sancționați ca urmare a represiunii care a dus la moartea a peste 20 de persoane și la încarcerarea a 1.700 de oameni, în timp ce autoritățile au încercat să suprime protestele post-electorale.
Această represiune a fost acompaniată de un soundtrack de Crăciun, creat de șefii de securitate, deși unul lipsit de veselie specifică sărbătorilor. Un videoclip de propagandă realizat de unitatea de contrainformații militare din Venezuela, DGCIM, a pus arestarea unei ținte guvernamentale pe fundalul muzicii sinistre dintr-o adaptare de film de groază. Piesa este o variantă a colindei „Carol of the Bells”.
Versurile adaptate în spaniolă ale melodiei avertizează copiii neascultători că o creatură diabolică numită Krampus vine după ei de Crăciun. „Dacă ai făcut rău, atunci el va veni!” cântă colinda. „Te va căuta! Ar fi bine să te ascunzi!”
Deși neobișnuită, decizia lui Maduro de a devansa sărbătorile de Crăciun nu este fără precedent. Politicianul a recurs la această manevră în mai multe rânduri de când a preluat funcția după moartea prematură a mentorului său, Hugo Chávez, în 2013. Manevra de Crăciun pare să fie cel puțin parțial destinată să abată atenția de la problemele unei administrații care a gestionat una dintre cele mai grave căderi economice în timp de pace din istoria modernă, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News