Urmărește emisiunea live
Preşedinta Ungariei le cere parlamentarilor să ratifice ''cât mai repede'' aderarea Finlandei şi Suediei la NATO
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Katalin Novak, președintele Ungariei și Viktor Orban, premierul maghiar. Sursă foto: Katalin Novak @OfficialFacebook via DefenseRomania
Katalin Novak, președintele Ungariei și Viktor Orban, premierul maghiar. Sursă foto: Katalin Novak @OfficialFacebook via DefenseRomania
Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, i-a îndemnat miercuri pe parlamentarii ungari să ratifice aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO "cât mai repede posibil", în contextul în care deputaţii au început să dezbată moţiunile după luni de zile în care acestea au fost blocate în legislativ, informează Reuters.  

"Aceasta este o decizie complexă, cu consecinţe serioase, prin urmare o analiză atentă este necesară", a scris Novak pe Facebook.

"Poziţia mea este cât de poate de clară: în actuala situaţie, aderarea Suediei şi Finlandei (la NATO) este justificată. Am încredere că Adunarea Naţională va lua o decizie înţeleaptă cât mai curând posibil!", a îndemnat ea.

După începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie anul trecut, Suedia şi Finlanda au prezentat o candidatură comună pentru a deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, abandonând deceniile de nealiniere militară.

Candidatura celor două ţări nordice, care trebuie să fie acceptată în unanimitate de cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată de toate, cu excepţia Turciei şi a Ungariei.

Parlamentarii ungari au început să dezbată această chestiune, înaintea unui vot separat pentru fiecare dintre cele două ţări între 6 şi 9 martie, a anunţat parlamentul pe site-ul său.

Termenul a fost amânat de mai multe ori din cauza unui impas legislativ, iar opoziţia a acuzat guvernul lui Viktor Orban de tergiversare.

Premierul naţionalist al Ungariei doreşte să menţină legăturile cu Moscova, în pofida războiului din Ucraina.

La rândul său, Turcia s-a arătat favorabilă intrării Finlandei în NATO, dar blochează pentru moment candidatura Suediei, cerând în schimb autorităţilor de la Stockholm să predea justiţiei turce persoane acuzate de terorism şi să interzică manifestaţii ale organizaţiilor prokurde pe care Ankara le consideră teroriste, scrie Agerpres.

Dacă Suedia şi Finlanda 'se aşteaptă ca Ungaria să fie corectă şi să accepte aderarea lor la NATO, atunci aceste ţări trebuie să fie la rândul lor corecte şi să nu mai răspândească informaţii false despre Ungaria', a declarat vineri, la postul public de radio, premierul ungar Viktor Orban, conform agenţiei de presă MTI.

Viktor Orban a precizat că guvernul pe care îl conduce a cerut parlamentului să sprijine candidaturile celor două ţări pentru aderarea la NATO. El a adăugat, totuşi, că 'unii deputaţi din partidele de guvernare nu sunt extrem de entuziaşti', deoarece, printre altele, 'aceste state răspândesc minciuni evidente despre democraţia noastră şi despre statul de dreptul aici'. Parlamentul de la Budapesta va începe miercuri să dezbată cererile de aderare la Alianţa Nord-Atlantică ale Suediei şi Finlandei.

Potrivit lui Orban, parlamentarii mai reticenţi din partidul său FIDESZ au cerut discuţii suplimentare pe acest subiect, a relatat şi Reuters. Orban a subliniat că, în cele din urmă, ar trebui transmis clar că Ungaria sprijină aderarea la NATO a celor două ţări, adăugând însă că este nevoie să fie ascultate şi îngrijorările Turciei privind primirea Suediei în Alianţă, pentru că altfel extinderea ar putea eşua.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel