Data publicării:

Președinta Adunării Parlamentare a OSCE, vizită în România. Ce a discutat Pia Kauma cu Sorin Cîmpeanu, vicepreședintele Senatului

Autor: Doinița Manic | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Senatul României
Foto: Senatul României

Sorin Cîmpeanu a avut o întrevedere cu președinta Adunării Parlamentare a OSCE, Pia Kauma.

Vicepreședintele Senatului, Sorin-Mihai Cîmpeanu, a avut o întrevedere cu președinta Adunării Parlamentare a OSCE, Pia Kauma.

"În ziua de 18 aprilie 2024 a avut loc, la Parlamentul României, întrevederea în format trilateral a vicepreședintelui Senatului, Sorin-Mihai Cîmpeanu și a vicepreședintelui Camerei Deputaților, Dan Barna, președintele Delegației române la AP OSCE, cu președinta Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), Pia Kauma.

Vizita în România a președintei AP OSCE are ca principal obiectiv semnarea Memorandumului de Înțelegere între Parlamentul României și AP OSCE cu privire la cea de-a 31-a Sesiune anuală a Adunării, care va avea loc la București, în perioada 29 iunie-3 iulie 2024. La întrevedere au luat parte, de asemenea, secretarul general al Senatului, Mario-Ovidiu Oprea, secretarul general al Camerei Deputaților, Silvia Mihalcea, reprezentantul permanent al României pe lângă organizațiile internaționale de la Viena, Stelian Stoian, precum și secretarul general adjunct al AP OSCE, Gustavo Pallares.

Ce discuții s-au purtat în cadrul întrevederii

În cadrul convorbirilor, vicepreședintele Senatului a arătat că tema propusă pentru sesiunea anuală a AP OSCE - Rolul OSCE în actuala arhitectură de securitate: o perspectivă parlamentară - este una de stringentă actualitate. Acest subiect, în opinia sa, oferă o oportunitate importantă în avansarea procesului de reflecție parlamentară, lansat în 2020 de AP OSCE - Helsinki +50 - Apel la acțiune - cu privire la posibile soluții de întărire a rolului și misiunii OSCE în contextul actualelor provocări globale de securitate și al împlinirii în anul 2024 a cinci decenii de la semnarea Actului Final de la Helsinki, reper esențial al relațiilor internaționale.

Vicepreședintele Senatului a reiterat poziția României de condamnare fermă a războiului de agresiune neprovocat, nejustificat și ilegal al Federației Ruse împotriva Ucrainei. De asemenea, a arătat că întărirea sprijinului internațional pentru Republica Moldova, stat cu care UE a decis în decembrie 2023 începerea negocierilor de aderare, are o semnificație deosebită, inclusiv în contextul conflictului din Ucraina.

"Contribuția delegației române la activitățile AP OSCE"

Președinta AP OSCE a evidențiat relevanța și valoarea adăugată a contribuției delegației române la activitățile AP OSCE, de-a lungul timpului. În același timp, și-a exprimat aprecierea cu privire la demersurile întreprinse de Parlamentul României în vederea asigurării unor condiții optime pentru desfășurarea, la București, a viitoarei sesiuni anuale a Adunării.

În continuare, s-a subliniat faptul că actualul mediu internațional de securitate este caracterizat prin volatilitate și impredictibilitate, având în vedere potențialul major de extindere a conflictelor militare, precum și sporirea acțiunilor de dezinformare. Aceste evoluții impun o regândire a rolului organizațiilor internaționale, inclusiv al OSCE și al Adunării sale parlamentare, în prevenirea și soluționarea conflictelor.

Totodată, vicepreședintele Senatului și-a exprimat convingerea că în actualul context de securitate, extrem de complicat, este nevoie de o reafirmare fermă a importanței fundamentale a valorilor și principiilor democratice, precum și a ordinii internaționale bazate pe reguli", se arată într-un comunicat de presă al Senatului României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel