Data publicării:

Presa internațională vuiește după ancheta ce-l vizează pe Iliescu

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Presa internaţională a relatat pe larg miercuri despre iniţierea de către PICCJ a cercetării penale a fostului preşedinte Ion Iliescu, pentru infracţiuni contra umanităţii. Unele publicaţii au notat că investigaţiile în Dosarul Mineriadei au fost blocate mulţi ani, din cauza prezenţei unor "comunişti" în administraţia de la Bucureşti.

"Un fost preşedinte al României a fost chemat miercuri la Parchetul Instanţei Supreme, fiind cercetat penal pentru infracţiuni împotriva umanităţii comise în reprimarea unui protest desfăşurat acum 25 de ani", comentează agenţia Associated Press.

"Cazul nu a fost investigat niciodată în mod adecvat, din cauza prezenţei unor foşti comunişti în cadrul administraţiei guvernamentale de la Bucureşti", notează agenţia de presă americană, citată de Mediafax.

"Fostul preşedinte al României Ion Iliescu este cercetat pentru infracţiuni împotriva umanităţii, în cazul reprimării violente a unui protest izbucnit la câteva luni după căderea regimului comunist", relatează postul britanic BBC.

"Ion Iliescu, ajuns din urmă de propriul trecut", titrează Agenţia France-Presse.

[citeste si]

"La 25 de ani după venirea violentă la Bucureşti a mii de mineri folosiţi pentru contracararea opozanţilor regimului Ion Iliescu, fostul preşedinte al României este cercetat pentru crime împotriva umanităţii şi riscă 25 de ani de închisoare", comentează AFP.

"Procurorii au decis în martie redeschiderea procedurii de instrumentare în acest caz, după o decizie a CEDO din septembrie 2014, care a condamnat România pentru o anchetă «lacunară şi deficientă», marcată de «perioade îndelungate de inactivitate». Ion Iliescu a fost inculpat deja în anul 2005 pentru crimă şi tentativă de crimă, dar în 2007 Parchetul a infirmat inculparea, stabilind că ancheta a fost afectată de vicii de procedură astfel că trebuia reluată de la zero", notează AFP.

Fostul preşedinte Ion Iliescu este urmărit penal în Dosarul Mineriadei din iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii, urmată de moartea a patru persoane şi rănirea altor trei, au declarat oficiali din Parchetul General

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel