Presa germană: Guvernul Merkel nu vinde tancuri Lituaniei de teamă să nu provoace Rusia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Germania refuză să vândă tancuri Lituaniei, una dintre cele trei state Baltice care se tem că vor fi următoarea țintă a agresiunii ruse, scrie presa germană . Informații despre această afacere au fost publicate în weekend de jurnaliștii germani. Luni, guvernul Germaniei a avut prima reacție, spunând că este "dispus" să asiste Lituania.

Die Welt am Sonntag a scris că Executivul de la Berlin refuză să vândă Lituaniei, membră a Uniunii Europene și a NATO, mai multe tancuri de tip "Boxer", unul dintre cele mai moderne modele din lume.

"O livrare de vehicule blindate de la armata germană sau revânzarea unor vehicule care urmează a fi procurate nu sunt incluse în planurile noastre", ar fi spun un purtător de cuvânt, potrivit sursei citate.

Decizia Berlinului, așa cum a fost ea prezentată de Die Welt am Sonntag, a fost criticată de comentatorii germani și social-democrați. "E în interesul nostru să întărim capabilitățile aliaților noștri NATO din zona Baltică", a spus Rainer Arnold (SPD), expert în probleme de apărare.

Rasmussen, fostul șef al NATO: Putin ar putea ataca statele Baltice

Luni, ministerul german al Apărării a spus însă că este "dispus" să vândă tancurile Lituaniei. "Suntem gata să facem tot ce ne stă în putință pentru a susține Lituania în această afacere", a spus un purtător de cuvânt al ministerului Apărării.

Deividas Matulionis, ambasadorul Lituaniei în Germania, a confirmat că guvernul său a lansat o licitație. "Guvernul Lituanian primește oferte pentru achiziționarea a peste 100 de tancuri ușoare. O companie germană participă la licitație și o decizie va fi luată până la finele lui martie", a spus diplomatul.

Mai mulți actuali sau foști înalți oficiali au avertizat în ultima perioadă că Rusia ar putea declanșa un "război hibrid" împotriva statelor baltice, toate membre NATO, pentru a testa capacitatea de reacție a aliaților.

Referințe: DW; Die Welt

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel