Presa germană: Eșecul categoric al ARD arată cât de nemulțumiți sunt românii de Băsescu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
presa_germana
presa_germana

Presa germană comentează rezultatul alegerilor parlamentare din România, apreciind că Traian Băsescu are o mare parte din vină pentru "divizarea țării în două tabere care se urăsc", iar înfrângerea categorică a ARD la scrutinul legislativ confirmă "încă o dată" cât de nemulțumiți sunt românii de președintele lor.

Astfel, publicația Süddeutsche Zeitung susține că Traian Băsescu ar trebui să știe că nu va mai va mai beneficia de suportul primit din partea liderilor europeni, cu ocazia referendumului din vară, dacă nu va respecta prevederile constituționale, apreciind că șeful statului este responsabil, în mare măsură, de situația politică din România.

„Băsescu a eșuat ca președinte. Este extrem de conflictual și poartă o mare parte a responsabilității pentru faptul că țara este divizată în două tabere care se urăsc crâncen. Deși ar fi trebuit să fie un om de stat vizionar, un exemplu de discreție și de fixare a standardelor pentru reforme democratice, Băsescu preferă violența verbală, trădarea și înșelăciunea. Și nepotismul este o altă slăbiciune a sa”, se mai arată în analiza cotidianului german.

„România este o țară cu o calitate democratică minimă și mai are mulți pași de făcut pe calea către o societate matură. Ponta și compania ar trebui să fie conștienți că restul Uniunii Europene îi va urmări atent. Iar Băsescu ar trebui să fie conștient că escapadele sale nu își vor mai găsi apologeți dincolo de granițele României”, mai notează publicația germană.

O opinie similară publică și cotidianul Die Tageszeitung, susținând că cel mai mare profit din nemulțumirea românilor față de președintele Traian Băsescu l-au avut social-democrații, care ar trebui să țină cont de faptul că electoratul a "optat" doar pentru răul cel mai mic.

„Înfrângerea categorică suferită de susținătorii președintelui Traian la alegerile parlamentare confirmă încă o dată că românii sunt nemulțumiți de actualul șef al statului. Deja s-a adeverit din vară aceasta”.

Potrivit jurnaliștilor de la Die Tageszeitung, „Social-democrații aflați la guvernare au tras cel mai mare profit din respingerea lui Băsescu. Dar liderul lor, Victor Ponta, nu ar trebui să sărbătorească prea curând. Victoria lui copleșitoare înseamnă doar că alegătorii au optat pentru răul mai mic dintre alternativele legitime”.

„Un gând amar s-a conturat în rândul alegătorilor români, dintre care mai puțin de 43 la sută au mers la urne. Niciuna dintre tabere nu este mai bună decât cealaltă în materie de corupție, nepotism și eforturi de a-și asigura propria supraviețuire”, notează publicația germană, considerând că bătălia politică din România este departe de a se fi încheiat.

„Rămâne de văzut cum va arăta viitorul guvern și cine îl va conduce. Dar un lucru este clar: Lupta pentru putere va continua. Asta înseamnă stagnarea unei țări în locul reformelor de care are nevoie disperată”, scrie Die Tageszeitung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel