Culisele Comisiei Europene: Juncker, afront la adresa Angelei Merkel
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Presa germană scrie că președintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu a respectat lista de dorințe a cancelarului german Angela Merkel când a construit organigrama noului Executiv european.

Cotidianul Die Zeit scrie că Angela Merkel ar fi preferat ca reprezentantul Germaniei în noua echipă executivă, Gunther Oettinger (fost comisar pentru Energie și membru al formațiunii politice conduse de cancelar, CDU), să obțină portofoliul pentru Comerț, de unde era responsabil pentru negocierile cu SUA privind acordul transatlantic de liber schimb. Funcția a revenit însă suedezei Cecilia Malstrol, iar Oettinger s-a ales cu Economia Digitală și Societate.

Totodată, în ciuda opoziției cancelarului Merkel, Juncker i-a oferit portofoliul pentru Afaceri Economice și monetare social-demoratului francez Pierre Moscovici. Merkel a vrut să prevină asta, deoarece socialistul francez se va ocupa de plafonul datoriilor țării din care provine. Cancelarul nu are încredere că măsurile lui Moscovici privind Franța sau Italia vor fi în conformitate cu Pactul de Stabilitate. Juncker a ignorat aceste solicitări și a acceptat solicitarea președintelui francez Francois Hollande.

Angela Merkel s-a consolat cu faptul că Moscovici va fi flancat de doi vicepreședinți, Jyrki Katainen (Finlanda) și Valdis Dombrovski (Letonia), care susțin politica de austeritate a cancelarului.

Analiză: Juncker și-a pus aliații în posturi economice cheie. Palmă grea pentru Ungaria lui Orban

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel