Presa din Rusia: NATO trimite aeronave AWACS în România pentru a urmări Forțele Aeriene Ruse
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Presa din Rusia: NATO trimite aeronave AWACS în România pentru a urmări Forțele Aeriene Ruse / Foto: Captură video Youtube Murphy
Presa din Rusia: NATO trimite aeronave AWACS în România pentru a urmări Forțele Aeriene Ruse / Foto: Captură video Youtube Murphy
Presa din Rusia a scris despre faptul că avioanele AWACS vor ajunge în România.

Cum era de așteptat, presa din Rusia nu aratat subiectul legat de întărirea prezenței NATO în România ș a scris despre faptul că avioanele AWACS vor ateriza pe Aeroportul Otopeni.

VEZI ȘI: Se întărește prezența NATO în România. Avioanele AWACS vor ateriza pe Aeroportul Otopeni

"NATO va desfășura un grup de aeronave AWACS la baza aeriană Otopeni de lângă București, care vor monitoriza acțiunile aviației militare ruse, a anunțat comandamentul Forțelor Aeriene Comune al Alianței. Aeronavele urmează să sosească pe 17 ianuarie 2023 și va sprijini prezența sporită a Alianței în Europa de Sud-Est și va monitoriza activitățile militare ruse. Misiunea este programată pentru câteva săptămâni.

"AWACS pot detecta aeronave la sute de kilometri distanță, făcându-le un instrument cheie de descurajare și apărare pentru NATO", a declarat purtătorul de cuvânt al Alianței, Oana Lungescu.

Avioanele vor fi transferate în România de la baza aeriană din Geilenkirchen (Germania), unde se află 14 avioane AWACS, aflate în subordinea comandamentului NATO. Câte AWACS vor ajunge în România nu se raportează. Din februarie 2022 aeronavele NATO AWACS efectuează patrule regulate în Europa de Est și regiunea Mării Baltice pentru a urmări acțiunile aeronavelor de luptă rusești în apropierea granițelor alianței", scrie Interfax.

"Sute de echipamente militare grele și vehicule americane au sosit în Țările de Jos"

Pe lângă informația propriu-zisă despre sosirea aeronavelor în România, presa de propagandă rusă a încercat să pună accentul pe faptul că NATO se extinde pe flancul estic și că ajută Ucraina cu arme.

"Se pare că sute de echipamente militare grele și vehicule americane au sosit în Țările de Jos, de unde se vor îndrepta către Europa de Est pentru a consolida flancul estic al NATO", scrie Pravda.ru.

"Aceste avioane NATO survolează în mod regulat Marea Neagră de la reunificarea Crimeei cu Rusia și de la începutul conflictului din Donbas în 2014. Acum, alianța intenționează să mute trei astfel de aeronave în România pe termen lung. NATO folosește aeronave AWACS cu capacitate de realimentare în zbor, extinzându-și foarte mult raza de acțiune și timpul de vizionare în aer.

Anterior, aceste aeronave aveau sediul la baza aeriană din Gelsenkirchen din vestul Germaniei, iar acum vor fi dislocate la Otopeni, lângă București, ceea ce le va permite să înceapă recunoașterea spațiului aerian ucrainean și a vestului Mării Negre aproape imediat după decolare”, scrie Tass.ru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel