Data publicării:

Presa din Austria scrie că delegația lui Nehammer nu a votat rezoluția PPE pentru aderarea României la Schengen

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Presa din Austria scrie că delegația Partidului Popular din Austria (ÖVP) nu a votat rezoluția PPE care prevedea inclusiv aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Delegații ÖVP nu au fost de acord cu programul electoral al Partidului Popular European (PPE), miercuri, la Congresul PPE de la București. Totuși, manifestul a fost aprobat fără voturi contrare. Motivele invocate de cancelarul Karl Nehammer și de secretarul general Christian Stocker, printre alții, au fost aprobarea pentru extinderea Schengen sau energia nucleară, care erau stipulate în document, potrivit sn.at.

Stocker a explicat miercuri după-amiază la București că delegația ÖVP s-a abținut de la vot „pentru că sunt multe în manifestul pe care îl susținem”. Ca exemple, el a citat procedurile de azil cu țări terțe sigure.

„După cum înțelegem noi, energia nucleară ar trebui să fie calea către decarbonizare, dar aceasta nu este poziția austriecilor”, a subliniat Stocker. Pasajul cuprins în programul electoral „Trebuie să reparăm spațiul Schengen în prezent disfuncțional, în special prin consolidarea în continuare a protecției frontierelor externe ale UE” nu este de asemenea suficient: ÖVP este încă împotriva cererii de „admitere deplină la Schengen pentru Bulgaria și România, cât mai curând”.

Potrivit lui Stocker, ÖVP nu este împărțit în această problemă, așa cum au sugerat unii observatori PPE: „Austriecii sunt și membri ai altor delegații, nu pot spune nimic despre asta. Dar pentru noi este clar că Partidul Popular se va abține”.

Nehammer a declarat miercuri, după Consiliul de Miniștri, că există „incertitudini” cu privire la unele întrebări importante din program. Pe lângă energia nucleară și Schengen, el a menționat și poziția cu privire la unanimitate. 

CITEȘTE ȘI        -        Nehammer la București. Chirieac: Ce a făcut, de fapt, delegația Austriei când s-a votat manifestul pentru aderarea României la Schengen

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel