Data publicării:

Presa chineză: O parte din teritoriul insulei Okinawa trebuie reconsiderat

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Ryukyu
Ryukyu

Cotidianul Poporului, organ al Partidului Comunist Chinez, a publicat în ediţia de miercuri un apel din partea unor universitari vizând o "reconsiderare" a suveranităţii japoneze asupra Insulei Okinawa, pe care se află baze americane şi care nu este vizată de actuala dispută teritorială între cei doi vecini, relatează AFP.

Cotidianul Poporulu susţine că Beijingul ar fi îndreptăţit să îşi valorifice drepturile asupra arhipelagului Ryukyu, a cărui principală insulă este Okinawa.

 "A venit timpul reconsiderării problemelor nesoluţionate cu privire la Insulele Ryukyu", scriu Zhang Haipeng şi Li Guoqiang, cercetători la Academia chineză pentru Ştiinţe Sociale.  Cei doi universitari revin în special asupra Tratatului de la Shimonoseki (17 aprilie 1895), care încheia un scurt razboi chinezo-japonez, în perioada 1894-1895, pierdut de dinastia manciuriană Qing, slăbită la acea vreme.

 China a trăit ca pe o umilire puternică semnarea acestui tratat "inegal" ce o obliga să cedeze Japoniei, consacrată drept putere imperialistă, teritorii ca Insula Formosa (Taiwan), după aproximativ 15 ani de la înglobarea Insulelor Ryukyu în Imperiul japonez.

 Materialul publicat de Cotidianul Poporului ar putea să reaprindă tensiuni între Beijing şi Tokyo, implicate într-un interminabil conflict teritorial cu privire la un arhipelag nelocuit din Marea Chinei de Est numit Diaoyu de către chinezi şi Senkaku de japonezi.

 Potrivit sinologului Willy Lam, textul face parte dintr-un "război psihologic" în curs şi serveşte Chinei să "exercite o nouă presiune cu scopul de a obliga Guvernul japonez la concesii asupra Insulelor Senkaku".

 Situat între Japonia şi Taiwan, arhipelagul subtropical Ryukyu a fost iniţial, într-o istorie dureroasă, vasalul Chinei, după care a trecut sub suzeranitate japoneză.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel