Data actualizării:
Data publicării:

Preotul Paul Iulius Negoiță: Pentru ce să ții o comună în care, la Primărie, candidează doar edilul în funcție, care e și singura persoană mai în putere?

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
Preotul Paul Iulius Negoiță
Preotul Paul Iulius Negoiță

Preotul Paul Iulius Negoiță a fost întrebat cum vrea să arate România în 2024, anul în care vom avea patru rânduri de alegeri.

Alegeri prezidentiale 2024

În 2024 vom avea patru rânduri de alegeri. Primele vor fi cele europarlamentare.

„Alegerile sunt importante. Fiecare alegere este importantă în viață, chiar și micile alegeri cotidiene. Suntem ceea ce alegem. În 2024 va fi totul diferit decât pare a fi acum. Vor fi rezultate imprevizibile, chiar dacă, așa cum se spune în politică, cărțile par a fi făcute deja. Simt societatea actuală ca pe două cursuri de apă. Unul supraterestru. Altul subteran. Există o mișcare profundă în subteran.

Românii nu au ieșit în stradă, dar au mare sete de dreptate. O simt. Există un grad de fierbere socială. 2024 va fi surprinzător din punct de vedere politic, dar în urma alegerilor care vor veni, nimic nu va fi limpede. Chiar dacă, din experiența actuală, orice combinație va fi posibilă, nu va fi așa. Lipsa aceasta totală de etică, în care stânga și dreapta s-au unit încercând să distrugă apetitul pentru vot al românilor, nu va putea continua, pentru moare democrația.

Oricâte deficiențe ar avea acest sistem politic, altul mai bun nu avem în istorie. Chiar dacă speranțele se dovedesc a fi mai mereu înșelătoare, uciderea entuziasmului și încrederii electoratului în schimbare afectează democrația. Cred că la europarlamentare vom avea o surpriză care va determina mișcări la vârful partidelor din actul guvernamental. Prezența la vot va fi ridicată, iar votul va fi unul negativ, de respingere. La locale, se alege omul, însă un nou rând de alegeri locale cu aceeași structură administrativă, e o nenorocire. Sunt destule comune a căror existență nu se mai justifică.

Bani aruncați și în alegeri și după, când, în mod sigur, va trebuie să facă o reformă administrativă, pentru că altfel statul va sucomba, finanțând entități care nu-și acoperă cheltuielile și nu-și mai au rostul. Pentru ce să ții o comună cu câteva sute de familii, în care nici la primar nu mai candidează nimeni, decât primarul în funcție, care este și singura persoană mai în putere. Toate aceste comunități au avut timp să se dezvolte. Nu au făcut-o.... Sigur, la locale nu vor lipsi cunoscutele înțelegeri între anumite partide, ca să-și pună candidați slabi în anumite localități.


La parlamentare... va fi un vot bazat pe simpatie, ci pe antipatie. Vorbesc cu foarte mulți oameni. Se simt mințiți, umiliți, trădați. De aceea, cine va vrea să reziste va trebuie să se primească. Rezultatul va fi unul complicat, ceea ce, în definitiv, nu este rău de loc pentru societate. Trebuie să renunțăm la ideea că alegerile sunt făcute pentru patru ani. Termenul de patru ani este unul maximal.

Un parlament poate fi dizolvat și mai devreme, un primar poate fi schimbat atunci când face altceva decât a ofertat în campanie. Vedeți, stabilitatea aceasta despre care se vorbește astăzi este din ce în ce mai periculoasă pentru binele public. Reagan avea dreptate. Acolo unde poporul se teme de politicieni, nu este democrație, acolo unde politicienii se tem de popor, nu mai este democrație. La noi se pare că nu se mai teme de nimic clasa politică actual. Se teme doar de vot, motiv pentru care încearcă să-l cumpere cu bani publici, nu cu realizări care să vorbească despre competența guvernamentală”, a spus preotul Paul Iulius Negoiță.

VEZI ȘI: Părintele Negoiță și lecția pe care i-a dat-o un copil care avea cancer la cap: Nu mi-am revenit multă vreme. Așa mi-am început misiunea ca preot - https://www.dcnews.ro/parintele-negoita-si-lectia-pe-care-i-a-dat-o-un-copil-care-avea-cancer-la-cap-nu-mi-am-revenit-multa-vreme-asa-mi-am-inceput-misiunea-ca-preot_944044.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel