Preotul, înger sau demon în cazul elevei dispărute
Striblea a descoperit șapte păcate ale preotului duhovnic, în cazul elevei dispărute. Mulți alții cer anchetarea Bisericii, aruncă anatema asupra lăcașurilor monahale și ar vrea să-l vadă la zdup pe călugărul care a dus fata la tren. De cealaltă parte, Patriarhia se apără, invocând regulamente și canoane bisericești.
Ca om care nu merge la biserică decât la nunți și înmormântări, dați-mi voie să spun că Biserica greșește, cum greșesc și aceia care îi o critică.
În opinia mea, problema pleacă din familie. Eleva nu era fericită acasă, altfel n-ar fi căutat o altă soluție, în Suceava. C-o fi fost divorțul părinților, că are alte necazuri, că se înțelege sau nu cu apropiații, nu-i treaba noastră. Cert este că nu mergea bine ceva. Care sunt riscurile, în situații similare?
Sinuciderea nu este exclusă, dimpotrivă. Am și acum în minte povestea unor copii din copilăria mea, petrecută în Timișoara. Băiat și fată, au fugit de acasă pe la 15 ani, ca să fie împreună, s-au ascuns la o mătușă și s-au sinucis, ca în Romeo și Julieta. Au luat o cutie cu pastile de inimă, când și-au dat seama că vor fi găsiți de părinți.
Drogurile sunt tot o formă de sinucidere, mai lentă, dar cu mai multe distrugeri în jur. Vârsta de 15 ani este una critică. De la alcool la etnobotanice, câte nenorociri nu se întâmplă cu copiii care își caută fericirea la dealerul din colțul străzii, nu la parohul din Sihăstria Rarăului.
Anturajul, evadarea în gașcă, spre tot felul de pericole și infracțiuni, la fel.
Acum, ce se putea întâmpla atât de rău în cazul elevei de la Sava? Bine că este credincioasă: ortodoxia n-o lasă să se sinucidă, cum mai fac adolescenții când li se pare că se surpă lumea. Să presupunem că rămânea în mănăstire. Și? Era mai rău decât să fure pentru heroină? Studenta de la Medicină, atee și fericită, a ucis și tranșat împreună cu iubitul un bulibașă, cu care se prostitua. Nu a acuzat niciun comentator societatea cu fervoarea cu care înjură, acum BOR, instanță morală care nu acceptă prostituția și consideră omorul drept un păcat capital.
Ce greșește Biserica? În opinia mea, că se scuză și dă explicații, într-o situație în care de vină sunt societatea și familia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News