Preoți căsătoriți: Se cere abolirea celibatului în Biserica Catolică. Dan Ciachir, despre dedesubturile de la Vatican: Se încearcă marea cu degetul
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Într-un interviu exclusiv pentru DC News, scriitorul și publicistul Dan Chiachir a comentat declarația Arhiepiscopului Reinhard Marx de München care s-a pronunțat în favoarea abolirii celibatului pentru preoții din Biserica Catolică.

Arhiepiscopul Reinhard Marx de München s-a pronunțat în favoarea abolirii celibatului pentru preoții din Biserica Catolică.

„Pentru unii preoți ar fi mai bine dacă ar fi căsătoriți. Nu doar din motive sexuale, ci și pentru că viața lor ar fi mai bună dacă nu ar fi singuri. Această discuție trebuie să fie abordată", a spus el într-un interviu acordat Sueddeutsche Zeitung. (citește mai mult AICI).

Dan Ciachir, scriitor și publicist, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre dedesubturile din interiorul Bisericii Catolice și motivele care l-au determinat pe Arhiepiscopul Reinhard Marx de München să se pronunțe în favoarea acestui lucru:

„Până la Sinodul IV de la Calcedon, din anul 451, au existat chiar și episcopi căsătoriți. S-a trecut la ierarhi necăsătoriți, iar apoi la preoți pentru a nu se risipi averea Bisericii.“

Acum trei ani, Papa Francisc a spus că el ar fi de acord să accepte hirotonirea de preoți căsătoriți. Totuși, a precizat că ar trimite acești preoți în zonele îndepărtate. Acest lucru se corelează cu marile despăgubiri pe care Biserica Romano-Catolică trebuie să le plătească în urma scandalurilor de pedofilie. Sunt niște sume foarte mari, plus că Papa Benedict al XVI-lea a fost acuzat că a acoperit preoți.

Nu doar atât, dar acum două săptămâni, Arhiepiscopul de Paris a trebuit să se retragă, după ce s-a spus că avea o relație amoroasă cu o doamnă. El a negat, dar până la urmă tot s-a retras. De asemenea, aproximativ 2000 de preoți catolici se răspopesc anual, iar acum Arhiepiscopul Reinhard Marx de München a revenit cu această declarație.“, a spus Dan Ciachir.

Dan Ciachir: Se încearcă marea cu degetul

„Acum doi ani, Papa Benedict a spus că trebuie să se păstreze rânduielile canonice, adică celibatul. A fost un conflict, pentru că Papa Francisc a fost de acord să accepte preoți căsătoriți, însă în parohiile îndepărtate. Papei Benedict al XVI-lea i s-a asociat un om strălucit, Cardinalul Robert Sarah, de culoare, dar împotriva homosexualității și migrației, deși este african.

Cardinalul Robert Sarah a fost pensionat, iar acum, probabil că Papa i-a sugerat acestui Arhiepiscop de München să sondeze din nou terenul, să încerce marea cu degetul. Nu e prima dată când această propunere e formulată.

Deci, cred că este o încercare, iar în numeroasele scandaluri de pedofilie, răspopirea anuală a aproximativ 2.000 de preoți romano-catolici, desacralizarea multor biserici, ar fi o soluție. De altfel, Arhiepiscopul Reinhard Marx de München mai spune că problema nu e cea trupească, ci singurătatea.

De asemenea, la noi mai intervine faptul că avem călugări, pe când la ei preotul este călugăr, dar nu este ascet, el nu duce viață de călugăr, nu poate sta undeva într-un schit. Cred că abolirea celibatului ar fi o măsură care ar distrage atenția de la scandalurile de pedofilie de care am vorbit“, a conchis scriitorul și publicistul Dan Ciachir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel