Premiul Nobel. Demisii în lanț la Academia Suedeză
Premmiul Nobel: Academia suedeză, care acordă Premiul pentru Literatură, a anunţat luni demisia efectivă a patru dintre membrii săi numiţi iniţial pe viaţă, modificare ce survine după scandalul #MeToo care a afectat prestigioasa instituţie, relatează AFP.
Creată în 1786 după modelul Academiei franceze, Academia suedeză a fost prinsă în vârtejul dezvăluirilor încurajate de mişcarea #MeToo, la finalul anului 2017.
În ultimele săptămâni, şase dintre cei 18 membri ai prestigiosului for, printre care şi secretarul permanent în exerciţiu Sara Danius - calificată drept cea mai slabă secretară din 1786 şi până în prezent de către unul dintre academicieni - şi-au anunţat demisia. Doi dintre aceştia nu mai participau de ceva vreme la lucrări, iar numărul membrilor activi era de doar zece.
Potrivit statutului Academiei, este nevoie de cel puţin 12 membri activi din totalul de 18 pentru alegerea unui nou membru.
S-a schimbat statutul pentru a se permite demiterile
Regele, patronul instituţiei, a anunţat la 2 mai o modificare a statutului: membrii săi vor putea demisiona şi astfel vor fi înlocuiţi în timpul vieţii.
"Lotta Lotass, Klas a-stergren şi Sara Stridsberg au solicitat şi au obţinut cu efect imediat autorizaţia de a demisiona din partea Academiei Suedeze", a anunţat instituţia într-un comunicat.
Cel de-al patrulea membru, Kerstin Ekman, care s-a retras din 1989 după refuzul Academiei de a condamna în acea perioadă o fatwa, opinie pe teme religioase privind legea islamică, împotriva scriitorului britanic Salman Rushdie, poate de asemenea să demisioneze.
De la ce a pornit scandalul
Scandalul actual a fost declanşat de mărturiile a 18 femei publicate în cotidianul Dagens Nyheter în noiembrie, în plină campanie #MeToo, care au susţinut că au fost agresate sau hărţuite sexual de francezul Jean-Claude Arnault, soţul academicienei Katarina Frostenson, care şi-a anunţat apoi retragerea.
Regele Suediei, preşedintele onorific al Academiei, a anunţat miercurea trecută o modificare în statutul forului pentru a permite membrilor ei, aleşi până acum pe viaţă, să demisioneze sau să fie înlocuiţi.
Vineri, Academia a anunţat că laureatul Premiului Nobel din 2018 pentru Literatură va fi anunţat anul viitor, în acelaşi timp cu laureatul pentru 2019, o premieră după aproape 70 de ani, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News