Premiul Nobel 2015. Angela Merkel, printre favoriții la Premiul Nobel pentru Pace
Autor: DCNews Team | Publicat pe: 05 oct 2015, 12:59
WhatsApp
Sezonul premiilor Nobel se deschide, luni, cu cel pentru medicină, și se va încheia în 12 octombrie cu cel pentru economie. William C. Campbell, Satoshi Omura și Youyou Tu împart Premiul Nobel pentru Medicină. Printre favoriţii ediției din acest an a atribuirii premiului Nobel se numără, la chimie, cercetătorul ale cărui studii au vizat  bateriile reîncărcabile, în timp ce la distincția pentru pace, în cărți ar fi şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, pentru insistența cu care deschide porțile țării sale solicitanților de azil. 

Medicina a deschis luni sezonul premiilor Nobel, care recompensează în fiecare toamnă cercetători, scriitori și artizani ai păcii, iar 2015 ar putea fi anul celor care au ajutat refugiați să aibă o viață mai bună, relatează AFP, potrivit Agerpres.

William C. Campbell și Satoshi Omura au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină 2015 pentru descoperirea unei noi terapii împotriva infecției provocate de nematode (viermi cilindrici), alături de Youyou Tu, pentru descoperirea unei noi terapii împotriva malariei.

Cotidianul central suedez Dagens Nyheter (DN) se gândește în acest an la mai multă paritate între sexe. "Comitetele Nobel pentru științe sunt conduse în acest an de femei. În speculații există se pare un număr neobișnuit de mare de femei", scris ziarul duminică.

Marți va fi rândul fizicii, unde DN o consideră printre favoriți pe americanca Deborah Jin, care explorează temperaturi aproape de zero absolut (cea mai scăzută temperatură posibilă,—273 grade Celsius), iar ziariștii suedezi specializați în știință de la postul public de radio SR optează pentru Vera Rubin, astronom american.

Citește și: Muzeul Nobel, Stockholm: Testamentul lui Alfred Nobel, expus pentru prima dată în public

Miercuri, la chimie, postul de radio menționat l-ar vedea recompensat pe americanul John Goodenough, ale cărui cercetări au vizat bateriile reîncărcabile, sau pe suedezul Per Siegbahn, specialist în chimie organică.

Joi — dată care trebuie confirmată — va fi desemnat câștigătorul premiului Nobel pentru Literatură, după Alice Munro (Canada) în 2013 și Patrick Modiano (Franța) în 2014. Premiul ar putea fi atribuit unei femei, ca Svetlana Alexievici (Belarus) sau Joyce Carol Oates (SUA). La acest premiu au fost nominalizați sute de scriitori, care reprezintă diversitatea producției mondiale contemporane, printre care autori celebri ca japonezul Haruki Murakami sau mai puțin cunoscuți, ca somalezul Nurrudin Farah.

Câștigătorul premiului Nobel pentru Pace, anunțat vineri

Vineri, la Oslo, Comitetul Nobel pentru Pace își va anunța alesul pentru acest an. Comitetul norvegian s-ar putea lăsa impresionat de actualitate, sfetnic bun sau rău, care îi impune atribuirea premiului unei instituții sau unei persoane care a atenuat suferința celor ce fug din calea războaielor și regimurilor autoritare. "Există o mare probabilitate ca premiul să fie acordat cuiva care ajută refugiații", a spus agenției de presă TT președinta asociației pacifiste suedeze Svenska Freds, Anna Ek. Numele care circulă cu insistență este cel al cancelarului german Angela Merkel, pentru insistența cu care deschide porțile țării sale solicitanților de azil. Există însă și altele, precum preotul din Eritreea Mussie Zerai sau primarul insulei italiene Lampadusa, Giusi Nicolini. Ar putea fi și anul medicului Denis Mukwege, care îngrijește femei violate din Republica Democratică Congo.

Sezonul atribuirii premiilor Nobel se va încheia în 12 octombrie cu cel pentru economie, care a avut până acum un singur laureat femeie. Dacă ar fi acum a doua, juriul ar putea alege între Claudia Goldin (SUA), care cercetează inegalitățile, și Anne Krueger, specialistă în rente și adeptă a liberului schimb.

Fiecare premiu Nobel are o valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproape 855.000 de euro), care se împart între laureați, dacă există mai mulți, amintește AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?