Premiul Friedrich Nietzsche, atribuit regretatei filosoafe Agnes Heller
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Prestigiosul premiu Friedrich Nietzsche acordat în Germania a fost atribuit regretatei filosoafe maghiare Agnes Heller, relatează miercuri MTI.

Decizia de a o onora pe Heller în semn de recunoaştere a operei sale a fost luată la începutul lunii iunie, cu şase săptămâni înainte de decesul acesteia, a anunţat miercuri Fundaţia Friedrich Nietzsche cu sediul în Naumburg.

Fundaţia a adăugat că Heller se numără printre cei mai influenţi filosofi moderni.

Premiul a fost acordat pentru prima dată de landul Saxonia-Anhalt în 1996 pentru o lucrare eseistică sau filosofică în limba germană, împreună cu 15.000 de euro.

Heller a decedat la data de 19 iulie, la vârsta de 90 de ani, în timp ce înota în lacul Balaton.

Ea este autoarea a 40 de cărţi pe teme de etică, filosofie şi teorie politică.

Agnes Heller s-a născut la 12 mai 1929 la Budapesta. Ea a fost eleva unuia din principalii gânditori ungari ai secolului al XX-lea, filosoful marxist Georg Lukacs (1885-1971).

Agnes Heller a ajuns unul din principalii animatori ai "Şcolii de la Budapesta", curent critic al socialismului ungar care s-a dezvoltat după insurecţia din 1956 în capitala Ungariei zdrobite de trupele sovietice.

Considerată disidentă, persecutată de regimul comunist în anii 1970, această fiică a unei familii de evrei al cărei tată a murit deportat la Auschwitz, s-a exilat pentru a preda în Australia şi la New York unde a ocupat catedra lui Hannah Arendt.

Revenită în Ungaria în anii 2000, ea a devenit o figură a opoziţiei intelectuale faţă de puterea naţionalistului conservator Viktor Orban.

Ea a făcut parte din grupul de intelectuali străini invitaţi la Palatul Elysee la câteva zile după alegerile europene din mai pentru a marca angajamentul lor împotriva ascensiunii naţionalismului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel