Premii de 66.000 de lei, la 'Strugurele de Aur', festival-concurs destinat interpreţilor de folclor din Alba Iulia
Un număr de 36 de solişti, din care trei din Serbia, vor evolua în cadrul celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor 'Strugurele de Aur', desfăşurat între 4 şi 8 septembrie la Alba Iulia şi Jidvei şi dotat cu premii în valoare totală de 66.000 de lei.
Iniţiat în urmă cu aproape două decenii, festivalul-concurs 'Strugurele de Aur', un eveniment cu finanţare privată, aduce un omagiu culturii tradiţionale şi contribuie în mod activ la păstrarea şi promovarea valorilor spirituale româneşti prin descoperirea de noi şi autentice talente interpretative ale folclorului muzical. Ca în fiecare an, programul festivalului este unul 'amplu', potrivit unui comunicat transmis marţi Agerpres către compania 'Jidvei'.
Astfel, alături de tinerii concurenţi, vor urca pe scenă, în recital şi o serie de interpreţi îndrăgiţi, ca Florica Zaha, Mariana Deac, Zinaida Bolboceanu, Florentina şi Petre Giurgi, Mariana Ionescu Căpitănescu, Traian Jurchela, Laura Lavric, Nicolae Furdui Iancu. Concursul se derulează pe două secţiuni - solişti vocali şi solişti instrumentişti. În urma preselecţiei, care a avut loc în iulie, juriul a selectat pentru a evolua în cadrul concursului 36 de concurenţi, trei dintre aceştia fiind din afara ţării, din Serbia. 'Concurenţii, cu vârste cuprinse între 16 şi 32 de ani, aşteaptă confirmarea valorii lor interpretative din partea juriului festivalului, alcătuit din specialişti de prestigiu din ţară, dar şi din Serbia şi Republica Moldova', se arată în comunicat.
Preşedintele juriului este Ioan Bocşa, alături de acesta aflându-se producători de emisiuni TV şi radio, interpreţi de folclor, dirijori. Concurenţii vor prezenta obligatoriu două melodii, din care prima fără acompaniament. De asemenea, soliştii vocali pot prezenta şi un al treilea cântec, în cadrul secţiunii 'Drumul Vinului, Ţara Vinului'. Acompaniamentul va fi asigurat de către Orchestra 'Jidvei România', dirijor Stelian Stoica. Marele Premiu este în valoare de 10.000 de lei.
Pentru locul I se vor acorda câte 7.500 de lei, pentru locul al II-lea, câte 6.500 de lei iar pentru locul al III-lea, câte 5.500 de lei. Se vor mai acorda o serie de premii speciale, bugetul total alocat pentru recompensarea câştigătorilor fiind de 66.000 de lei. Concursul şi recitalurile se vor desfăşura miercuri şi joi iar Gala laureaţilor va avea loc vineri. Ziua de sâmbătă va fi dedicată activităţilor educative destinate tinerilor concurenţi şi va include în program vizitarea plantaţiilor de viţă-de-vie şi a cramelor.
Duminică, Gala laureaţilor îşi va afla ecoul la Jidvei, locul în care s-a făcut primul pas spre ceea ce avea să se transforme, în timp, într-unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din întreaga ţară. TVR 1 va transmite concursul şi Gala laureaţilor. Recitalurile vor fi înregistrate şi difuzate ulterior în cadrul emisiunii de televiziune 'Tezaur Folcloric'. Festivalul se derulează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură 'Augustin Bena' Alba şi în coproducţie cu Societatea Română de Televiziune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News