Premierul Sunak anunţă construirea a 5 noi fregate de război, invocând ameninţarea în creştere a Rusiei. Vor costa aproximativ 5 miliarde de dolari
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Premierul Rishi Sunak, gafă în mașină - Video
Premierul Rishi Sunak, gafă în mașină - Video
Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat marţi construirea a cinci fregate de război suplimentare 'în faţa ameninţării tot mai mari a Rusiei', transmite AFP, citând un comunicat al Downing Street. 

Anunţul a fost făcut înaintea deschiderii summit-ului G20 din Bali. Construirea celor cinci fregate se va face în baza unui contract în valoare de 4,2 miliarde de lire sterline între Marina Regală şi grupul britanic BAE Systems.

'Regatul Unit şi aliaţii săi iau măsuri pentru a-şi consolida securitatea în faţa ameninţării ruseşti în creştere', a spus Downing Street.

'Prim-ministrul a anunţat noua fază a programului de fregate Tip 26' cu cinci fregate suplimentare, în plus faţă de cele trei aflate deja în construcţie.

La summitului G20 din Bali, la care participă marţi şi miercuri, premierul britanic intenţionează să denunţe 'barbaria' preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina. 'Trebuie să ne asigurăm că încercările lui Vladimir Putin de a diviza comunitatea internaţională eşuează', consideră Rishi Sunak.'Acest lucru necesită ca ţările vecine să pună capăt dependenţei de hidrocarburile ruseşti'. 

Vezi și - Un nou ministru din Marea Britanie, acuzat de hărțuire. Premierul Sunak, chemat să dea explicații

Un nou ministru din Marea Britanie este acuzat de hărțuire. De această dată este vorba despre ministrul britanic al justiţiei Dominic Raab care a fost acuzat de hărţuire faţă de personalul său, alegaţii care ridicau semne de întrebare sâmbătă asupra alegerilor făcute de premierul Rishi Sunak, transmite Agerpres, citând AFP. Noul scandal vine în contextul în care un alt ministru a demisionat din motive similare în cursul acestei săptămâni.

Astfel, în timp ce Rishi Sunak şi guvernul său conservator şi-au preluat atribuţiile de mai puţin de trei săptămâni, doi miniştri au făcut deja obiectul unor acuzaţii de hărţuire. Ultimul în cauză este ministrul justiţiei şi adjunct al premierului, Dominic Raab. Publicaţia The Guardian a informat vineri seara că unor funcţionari ai ministerului li s-a oferit o "portiţă de ieşire" pentru că unii se temeau să lucreze din nou cu Raab, care fusese ministru al justiţiei şi în guvernul condus de Boris Johnson între septembrie 2021 şi septembrie 2022.

Potrivit cotidianului britanic, personalul ministerului a descris o "cultură a fricii" în cadrul serviciului condus de un bărbat "nepoliticos" şi "agresiv". "Nu era doar neprofesionist, era un tiran".

Publicaţia informează că noua sa numire în postul pe care îl părăsise în timpul guvernului condus de Liz Truss a devenit o sursă de nelinişte pentru mulţi funcţionari, unii intenţionând să demisioneze.

La rândul său, tabloidul The Sun arată că Raab ar fi aruncat cu roşii într-un acces de mânie în cursul unei reuniuni, ceea ce purtătorul său de cuvânt a calificat drept un "nonsens", subliniind că "Dominic lucrează dur şi aşteaptă mult de la echipa sa şi de la el însuşi". Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel