Premierul Suediei anunță susținerea pentru aderarea țării la NATO: Trăim o realitate nouă, periculoasă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Magdalena Andersson, premierul Suediei, și-a manifestat sprijinul pentru aderarea țării sale la NATO.

Premierul suedez Magdalena Andersson a anunțat sprijinul partidului său pentru ca țara să solicite aderarea la NATO.

"Noi, social-democrații, considerăm că cel mai bun lucru pentru Suedia și securitatea poporului suedez este să ne alăturăm NATO. Aceasta este o decizie pe care am luat-o după o analiză foarte atentă", a declarat Andersson în timpul unei conferințe de presă duminică.

Andersson a remarcat că această decizie inversează o poziție pe care țara a adoptat-o ​​timp de 200 de ani.

"Nouă, social-democraților, politica militară neutră ne-a servit bine. Dar analiza noastră arată că nu ne va servi la fel de bine în viitor", a spus Andersson. „Nu este o decizie pe care am luat-o cu ușurință”.

Premierul a spus că țara trebuie să „se adapteze la realitate” și să ia decizii în funcție de climatul actual.

„Este foarte clar că există un înainte și un după 24 februarie 2022. Europa, Suedia și poporul suedez trăiesc într-o realitate nouă, periculoasă. Ordinea europeană de securitate pe care Suedia și-a bazat politicile de securitate de secole este acum atacată”, a spus Andersson.

Finlanda și-a anunțat decizia de aderare la NATO

Acest anunț așteptat urmează exemplul Finlandei care și-a anunțat duminică decizia de a solicita aderarea la NATO, după ce ambele țări s-au abținut anterior să adere din motive istorice și geopolitice.

Anterior, Partidul Social Democrat din Suedia a lansat o declarație pe site-ul său în care a spus că a decis că țara ar trebui să lucreze la o cerere de aderare la NATO.

Declarația spune că partea ar trebui, în cazul în care cererea este aprobată de NATO, să depună eforturi pentru a stabili condiții unilaterale împotriva amplasării de arme nucleare și baze permanente pe teritoriul suedez.

Ministrul suedez de externe Ann Linde a numit-o ca fiind „o decizie istorică”, într-un tweet.

Tot duminică, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „uşa NATO este deschisă” pentru Suedia şi Finlanda, conform CNN.

Stoltenberg spune că Ucraina poate câștiga războiul cu Rusia

Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres. Stoltenberg a afirmat în finalul unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din NATO că "ofensiva sa majoră (a Rusiei) din Donbas a ajuns într-un punct mort" şi "Rusia nu şi-a atins obiectivele strategice".

Secretarul general al NATO a adăugat că recentul anunţ al Finlandei şi Suediei că îşi vor depune candidatura la alianţa militară nord-atlantică reprezintă dovada că agresiunile "nu dau roade". "Aderarea lor va întări securitatea noastră comună şi va demonstra că uşa NATO este deschisă, iar o agresiune nu dă roade", a subliniat Stoltenberg (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel