Premierul Spaniei: Recunoaşterea unui stat palestinian, în interesul geopolitic al Europei. Madridul este "gata" să recunoască un astfel de stat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a spus miercuri că recunoaşterea unui stat palestinian este "în interesul geopolitic al Europei" şi a reafirmat că Madridul este "gata" să recunoască un astfel de stat.

"Comunitatea internaţională nu va putea ajuta statul palestinian dacă nu îi va recunoaşte existenţa", a declarat Sanchez în faţa deputaţilor spanioli.

O astfel de recunoaştere "este în interesul geopolitic al Europei" şi "Spania este gata să recunoască statul palestinian", a adăugat el, însă fără a avansa o dată concretă.

În declaraţii făcute în faţa jurnaliştilor care l-au însoţit săptămâna trecută în timpul unui turneu în Iordania, Arabia Saudită şi Qatar, Pedro Sanchez a afirmat că Spania intenţionează să facă acest lucru până la sfârşitul lunii iunie.

De la începutul conflictului din Gaza, prim-ministrul socialist încearcă să mişte lucrurile în cadrul UE în vederea unei asemenea recunoaşteri

De la începutul conflictului din Gaza, prim-ministrul socialist încearcă să mişte lucrurile în cadrul UE în vederea unei asemenea recunoaşteri.

În acest sens, la sfârşitul lui martie el a publicat o declaraţie comună cu omologii săi irlandez, maltez şi sloven, în care semnatarii se declarau "gata să recunoască Palestina" atunci când aceasta "ar putea aduce o contribuţie pozitivă" în soluţionarea conflictului israeliano-palestinian.

De asemenea, Pedro Sanchez urmează să aibă în următoarele zile întrevederi cu omologi din mai multe ţări, printre care Norvegia şi Portugalia, pentru a discuta din nou despre "necesitatea de a avansa spre recunoaşterea Palestinei", a anunţat marţi purtătoarea de cuvânt a guvernului spaniol, Pilar Alegria.

Foarte critic la adresa Israelului de la începutul ofensivei în Gaza, Pedro Sanchez a denunţat din nou miercuri "răspunsul absolut disproporţionat" al guvernului israelian condus de Benjamin Netanyahu la "atacul terorist al Hamas" din 7 octombrie 2023, apreciind că acesta "va distruge decenii de drept umanitar şi ameninţă să destabilizeze Orientul Mijlociu şi în consecinţă întreaga lume", conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel