Premierul slovac Robert Fico în afara pericolului, dar rămâne în stare gravă după atentat
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
FOTO: Reuters Marketplace
FOTO: Reuters Marketplace
Viața premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol la patru zile după atentatul asupra sa, a declarat duminică vicepremierul Robert Kalinak, citat de AFP și Reuters. „Nu mai există pericol imediat pentru viața sa, dar starea sa rămâne gravă și necesită îngrijiri intensive,” a spus Kalinak, cel mai apropiat aliat politic al lui Fico.

Premierul nu va fi transferat de la spitalul din Banska Bystrica pentru moment.

Fico este spitalizat din miercuri, când a fost împușcat de un bărbat care a deschis focul asupra sa, lovindu-l cu mai multe gloanțe, în special în abdomen. El a suferit o operație de cinci ore miercuri și o alta mai scurtă vineri, ambele în spitalul din Banska Bystrica, în centrul Slovaciei. „Putem considera că starea sa este stabilă și că prognosticul său este pozitiv,” a declarat Kalinak în fața spitalului. „Ne simțim cu toții puțin mai destinsi acum,” a adăugat el.

Atacatorul, identificat de presa slovacă drept poetul Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, a tras cinci gloanțe spre Fico, lovindu-l cu patru dintre ele. El a fost prezentat sâmbătă unui tribunal penal din Pezinok, la nord-est de Bratislava, care a dispus menținerea sa în detenție provizorie.

Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, este prim-ministru după ce partidul său Smer-SD a câștigat alegerile legislative în toamna anului trecut. Este la al patrulea mandat de premier, după ce a făcut campanie cu propuneri de pace în războiul dintre Rusia și Ucraina și cu dorința de a pune capăt ajutorului militar pentru Kiev, care a fost ulterior realizată de guvernul său. Tentativa de asasinat a șocat profund Slovacia, țară cu 5,4 milioane de locuitori, membră a UE și NATO, care este divizată politic de ani de zilem, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel