Premierul cere lămuriri CCR despre adresele contradictorii
Deoarece Guvernul a primit două adrese total contradictorii referitoare la o decizie privind referendumul, premierul Victor Ponta a transmis o scrisoare, luni seara, Curții Constituționale în care se cere clarificări corecte asupra ceea ce doresc judecătorii. În speță este vorba despre misterioasa erată care a bulvestat întreaga scenă politici din ultima săptămână.
"Prin adresa dumneavoastra nr.5305 din data de 03 .08.1201 aţi solicitat Guvernului "să dispună măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 şi să transmită Curţii Constituţionale numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Ulterior, aţi revenit cu adresa nr.5306 din 06.08.2012 motivată pe interpretările diferite apărute în mass-media şi ne aduceţi la cunoştinţă faptul că "prin adresa nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispoziţiilor art.17 alin. (2) din Iegea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012. Simpla lecturare a celor două adrese relevă faptul că cele două texte conţin solicitări diferite", scrie premierul în adresa destinată Curții Constituționale..
Astfel, arată premierul, urmare adresei nr.5305, Guvernul trebuie să dispună măsuri pentru actualizarea listelor electorate permanente şi să transmită numărul persoanelor ce trebuiau înscrise în acestea la data de 29 iulie 2012, pentru a se putea stabili de CC dacă referendumul este valabil în conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.3/2000, dar şi că în cea de-a doua adresă textul prin care se susţine că sunt aduse clarificări se referă la liste in baza cărora s-a desfăşurat referendumul.
"Ori, listele în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012, în conformitate cu dispoziţiile legale, sunt depuse centralizat la Biroul Electoral Central, care ulterior le transmite Autorităţii Electorale Permanente, în vederea depistării eventualelor voturi multiple. În acest caz, precizarea din adresa nr.5306 este menită să creeze o confuzie din cauza faptului că obiectul solicitării dumneavoastră, adică listele electorale permanente, nu se află în posesia Guvernului sau a unei instituţii din subordinea sa", apreciază Ponta.
Premierul mai informează că în şedinţa Guvemului din data de 7 august 2012 a fost aprobat Memorandumul: privind măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 şi transmiterea către CC a numărului persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru a se putea stabili dacă referendumul este valabil în conformitate cu dispoziţiile art. 5 alin. (2) din Legea nr. 3/2000.
"La aceasta dată, instituţiile cu atribuţii în domeniu aduc la îndeplinire, cu respectarea dispoziţiilor Hotărârii Biroului Electoral Central nr.34/2012 privind interpretarea dispoziţiilor art. 17, 18, art. 31 alin. (3) şi art. 62 din Legea nr. 3/2000, sarcinile prevăzute în memorandum, astfel încât la data 31 august 2012 Guvemu1 să vă comunice numărul solicitat de dumneavoastră al persoanelor ce trebuiau înscrise în listele electorale", conchide premierul.
Plenul Curţii Constituţionale se reuneşte, marţi, la ora 10.00, la cererea unor judecători, ca urmare a unor neconcordanţe apărute în actele oficiale ale CC, după ce în 2 august stabilise amânarea unei decizii privind referendumul până când Guvernul va remite listele de alegători.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News