Data actualizării:
Data publicării:

Premierul scoţian Humza Yousaf merge la Bruxelles visând la independenţa față de Regatul Unit și la aderarea la UE

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Şeful guvernului scoţian, Humza Yousaf, face luni o vizită la Bruxelles, cu scpul de a construi relaţii cu Uniunea Europeană la care liderul SNP doreşte să se adere într-o zi în fruntea unei Scoţii care ar urma să devină independentă, transmite AFP.

Vizita noului lider al Partidului Naţional Scoţian (SNP) apare la două zile după o convenţie a formaţiunii sale politice consacrată independenţei Scoției față de Regatul Unit, unde a transmis că vrea - în cazul victoriei la următoarele alegeri generale - să pregătească terenul pentru o viitoare aderare a Scoţiei la Uniunea Europeană prin trimiterea unui reprezentant la Bruxelles.

'Scoţia a fost scoasă din UE, deşi a votat pentru a rămâne, iar acordul de Brexit al guvernului britanic face mai greu pentru scoţieni să călătorească, să lucreze şi să facă comerţ cu ţările din UE', a declarat liderul separatist de 38 de ani într-un comunicat. 'În ciuda acestui fapt, Scoţia rămâne hotărât europeană şi angajată să aibă relaţii puternice şi fructuoase cu vecinii noştri şi partenerii din Uniunea Europeană', a zis Yousaf.

Pe agenda lui Humza Yousaf pentru această primă călătorie în străinătate de la venirea la putere la sfârşitul lunii martie, întâlniri comerciale, diplomatice şi politice, conform guvernului scoţian. În primul său discurs major în faţa trupelor sale sâmbătă, Humza Yousaf a pus problema independenţei în centrul campaniei pentru următoarele alegeri generale, care vor avea loc până la sfârşitul anului 2024.

Acesta a promis că va căuta să negocieze cu Londra un transfer de putere către Scoţia dacă partidul său obţine majoritatea locurilor. În pofida refuzurilor repetate ale Londrei, succesorul lui Nicola Sturgeon vrea să organizeze un nou referendum de independenţa, menționând că Brexit-ul a schimbat miza de când scoţienii au ales în 2014 să rămână în cadrul Regatului Unit.

De la plecarea surpriză a fostului premier, la începutul anului 2023, care a invocat lipsa de 'energie' pentru a continua, SNP şi-a văzut cota de popularitate scăzând drastic, sub efectul unei succesiuni de dezvăluiri în contextul în care poliţia anchetează finanţele SNP. Nicola Sturgeon şi soţul ei au fost plasaţi în arest în acest cadru, dar nu au fost urmăriţi penal până în prezent. Ambii neagă orice infracţiune, mai scrie AFP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel