Data publicării:

Premierul Poloniei susține pedeapsa cu moartea: Abolirea acesteia a fost prematură

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, susține pedeapsa cu moartea.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki s-a pronunțat în favoarea pedepsei cu moartea pentru cele mai odioase crime.

Înaltul oficial a deviat astfel de la poziția Bisericii Romano-Catolice în această privință.

În timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri pe pagina sa de Facebook, luni seară, liderul polonez a numit abolirea pedepsei cu moartea în urmă cu 25 de ani în Polonia o „invenție prematură”.

„Nu sunt de acord cu învățătura bisericii în această chestiune pentru că sunt un susținător al pedepsei cu moartea”, a răspuns el la o întrebare, adăugând că, în opinia sa, „pedeapsa cu moartea ar trebui să fie admisibilă pentru cele mai grele crime”.

Biserica Catolică și UE se opun vehement pedepsei cu moartea

Atât Biserica Romano-Catolică, cât și Uniunea Europeană se opun pedepsei capitale. Biserica și-a revizuit catehismul încă din 2018 pentru a reitera că pedeapsa cu moartea este „inadmisibilă pentru că este un atac la inviolabilitatea și demnitatea persoanei” și și-a afirmat dorința de a „lucra cu hotărâre pentru abolirea ei în întreaga lume”.

De asemenea, opoziția față de pedeapsa capitală este consacrată într-un protocol al Convenției Europene a Drepturilor Omului, pe care Polonia a ratificat-o în 2013.

Țara a adoptat o legislație de abolire a pedepsei cu moartea în 1997, ca un precursor al discuțiilor de aderare la UE. Ultima execuție care a avut loc în țară a avut loc la 21 aprilie 1988, în care era implicat un bărbat condamnat pentru violul și uciderea vecinului său și tentativa de omor a celor două fiice ale victimei sale, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel