Premierul Poloniei spune că Nord Stream 2 e instrumentul de șantaj al Moscovei. Macron, poziție mai blândă față de Rusia
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 19 ian 2022, 23:44
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki
Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki
În timp ce Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, spune că Nord Stream 2 reprezintă un element de șantaj al Moscovei, Emmanuel Macron spune că relațiile dintre UE și Federația Rusă nu trebuie rupte.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a descris miercuri gazoductul Nord Stream 2, care leagă direct Rusia de Germania ocolind Ucraina, drept instrumentul de şantaj al Moscovei, context în care a apreciat că actuala creştere a preţurilor la energie în Europa este deopotrivă efectul comportamentului Rusiei şi al politicii UE.

Facem un apel către colegii noştri germani să-şi dea seama de enormele riscuri rezultate din oferirea acestui instrument de şantaj Moscovei, a spus premierul polonez, potrivit agenţiei EFE, la o conferinţă de presă comună cu omologul său leton Arturs Krisjanis Karins, aflat în vizită oficială în Polonia.

Anterior, Mateusz Morawiecki a descris proiectul Nord Stream 2, controlat de compania rusă Gazprom şi în care au participaţii de asemenea companii germane, drept nefast şi dăunător pentru securitatea nu doar a Ucrainei şi Europei Centrale, ci a întregii Europe.

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Conflict Rusia - Ucraina. Hartmann: „Cum ar putea ataca rușii pe două linii”. Atenționare pentru România

La rândul său, premierul leton spune că Moscova e implicată și în criza energetică

La rândul său, premierul leton Arturs Krisjanis Karins s-a referit la cele patru crize comune ale ţării sale şi Poloniei, enumerând COVID-19, atacurile hibride dinspre Belarus, mobilizarea ameninţătoare a trupelor ruse la frontiera cu Ucraina şi creşterea preţurilor la energie. În cazul unei agresiuni a Moscovei contra Ucrainei, este important ca partenerii UE şi NATO să demonstreze că nu vor ceda, a subliniat el.

În opinia lui Morawiecki, nu este niciun secret că Rusia pregăteşte invadarea Ucrainei, dar planurile sunt numai în capul unei persoane sau unui mic grup de persoane la Moscova.

Atât premierul polonez cât şi omologul său leton au fost de acord că actuala situaţie a pieţei energetice europene, caracterizată de creşterile de preţuri, este un rezultat atât al forţelor externe, cum ar fi atitudinea oportunistă a Moscovei, conform declaraţiei lui Morawiecki, cât şi al politicii iresponsabile şi dogmatice a UE prin implementarea sistemului de comercializare a emisiilor de carbon.

Ţara mea susţine transformarea verde a UE, dar cetăţenii de rând nu pot suporta costurile ei, a atras atenţia premierul leton, potrivit Agerpres.

CITEȘTE ȘI   -  Rusia: Începe numărătoarea inversă. Occidentul fie acceptă propunerile noastre, fie se vor găsi alte modalități de a ne proteja securitatea

Macron spune că relațiile cu Rusia nu trebuie rupte

În timp ce Uniunea Europeană depinde de Rusia în sfera importurilor de petrol și gaze, obținerea mai multă independență nu ar trebui să implice ruperea legăturilor cu Moscova, a declarat miercuri președintele Franței, Emmanuel Macron, în cadrul prezentării programului președinției Franței la Consiliul Uniunii Europene.

„Trebuie să creăm condiții pentru suveranitate și asta înseamnă o mai mare independență față de Rusia”, a spus Macron. „Cu toate acestea, când mă uit la importurile noastre de petrol și gaze, văd că nu suntem independenți de Rusia”, a menționat el. „Nu vom deveni independenți mâine, dar asta nu înseamnă că ar trebui să rupem legăturile cu Rusia; dimpotrivă, acestea ne aduc multe beneficii”, a spus președintele Franței, potrivit TASS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?