Urmărește emisiunea live
Premierul Nicolae Ciucă, propunere pe masa coaliţiei. Ce vrea să includă în bugetul pentru 2023
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Guvernul României
Guvernul României
Luni, 5 decembrie, are loc o nouă şedinţă a coaliţiei de guvernare. 

Conform unor surse liberale, premierul Nicolae Ciucă ar urma să propună ca în bugetul pentru 2023 să fie alocat cel mai mare procent pentru investiţii. Ar fi vorba, se pare, de un buget pentru investiţii de peste 7 % din PIB. 

Rămâne de văzut ce decizii vor fi luate în coaliţia de guvernare cu privire la investiţii, dar şi de unde s-ar putea găsi pentru aceste lucruri, având în vedere şi creşterile deja anunţate de salarii şi pensii. 

Bugetul României pentru 2023 e gata. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a făcut anunţul. Când intră în dezbatere parlamentară

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat că bugetul României pentru anul 2023 a fost finalizat. 

Acesta va intra în dezbatere parlamentară pe data de 9 decembrie, urmând apoi să fie aprobat. 

Guvernul a ajuns la un acord privind creșterea salariului minim la 3.000 de lei. O parte din sumă va fi scutită de impozit

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a participat la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social care a avut loc la Palatul Victoria.

În cursul discuțiilor au fost analizate propunerile patronatelor și sindicatelor legate de majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2023.

Guvernul și partenerii sociali au căzut de acord în privința majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei - din care 200 lei scutiți de impozit și contribuții de asigurări. Totodată, s-a stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcțiilor sa crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023.

”Am considerat necesar să ne consultăm pe acest subiect cu partenerii sociali, pentru ca în funcție de propunerile lor și de perspectivele bugetare pentru anul viitor să venim cu o soluție realistă pentru contextul actual”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

La reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, din partea Guvernului au mai participat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

Oana Bulai, PSD: Ne ținem de cuvânt

PSD a reușit să-și convingă partenerii de guvernare ca pensiile să fie majorate cu 12,5%, de la 1 ianuarie 2023, precizează deputatul PSD de Neamț.

 Datorită eforturilor depuse de colegul meu Marius Constantin Budăi, pensionarii și mai multe categorii sociale vor beneficia de majorarea veniturilor de la 1 ianuarie.

Deciziile luate în cadrul coaliției de guvernare:

- Persoanele active - salariații cu salariu minim – vor beneficia de creșterea salariului minim la 3.000 lei (din care 200 de lei scutiți de taxe);

- Va crește salariul minim în domeniul construcțiilor la 4.000 de lei, cu scutirile de taxe existente și în prezent, pentru a continua să încurajăm acest sector să se dezvolte;

- Majorarea pensiilor se va face diferențiat, ajutându-i în special pe cei cu venituri mai mici. Astfel, începând cu 1 ianuarie:

- Toate pensiile vor crește cu un procent de 12,5%, iar punctul de pensie va ajunge la valoarea de 1.784 de lei;

- Va fi acordat în continuare un sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii sub 3.000 lei astfel: 1000 de lei până în 1.500 de lei, 800 de lei până în 2.000 de lei și 600 de lei până în 3.000 de lei. Această sumă va fi împărțit în două tranșe pe parcursul anului 2023.

- Guvernul va veni cu un sprijin de 1.400 de lei împărțit în 2 tranșe semestriale pentru plata facturilor la energie pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani și care au pensii mai mici de 2.000 de lei 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel