Data actualizării:
Data publicării:

Premierul luxemburghez, în stare gravă după infectarea cu coronavirus

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Xavier Bettel
Sursă foto: Facebook Xavier Bettel

Premierul din Luxemburg este în stare „gravă, dar stabilă”, după ce a fost internat în spital bolnav de Covid-19.

Guvernul luxemburghez a transmis că premierul Xavier Bettel este într-o stare „gravă, dar stabilă” și va rămâne în spital pentru alte patru zile, fiindcă nu a putut să scape de coronavirusul cu care s-a infectat acum mai bine de o săptămână. Într-un comunicat de astăzi, guvernul a transmis că acesta va fi înlocuit temporar de ministrul de la Finanțe, Pierre Gramegna, chiar dacă Bettel coordonează unele chestiuni de la distanță.

„Starea medicală a premierului este considerată stabilă, dar gravă”, anunță guvernul, potrivit Agerpres.

Bettel (48 de ani) a început pe 27 iunie o perioadă de zece zile în izolare, la mai puţin de 48 de ore după un summit european desfăşurat la Bruxelles unde s-a întâlnit cu alţi lideri din Uniunea Europeană. Şeful guvernului luxemburghez prezenta simptome uşoare, precum febră şi dureri de cap. Niciun alt participant nu a fost considerat drept un caz contact, a precizat executivul luxemburghez. La 6 mai, lui Xavier Bettel i-a fost administrată prima doză de vaccin AstraZeneca. În ultimele zece zile, în Luxemburg, ţară cu 630.000 de locuitori, se înregistrează o creştere a numărului de noi cazuri de infectare cu coronavirusul.

Liderii UE se grăbesc cu implementarea PNRR-urilor. România așteaptă aprobarea Planului

Toatele cele 27 de state membre UE ar urma să primească bani de la Mecanismul european de relansare, o schemă în valoare de 800 miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi.

Pentru a primi bani, fiecare guvern trebuie să detalieze cum intenţionează să cheltuie partea care îi revine, cu condiţia ca cel puţin 37% din fonduri trebuie să meargă spre obiective verzi, precum reducerea emisiilor de CO2, şi cel puţin 20% pentru a face economia mai pregătită pentru epoca digitală. Planurile naţionale sunt evaluate de Comisia Europeană, pentru a se asigura că îndeplinesc toate criteriile, şi apoi de consiliul miniştrilor de Finanţe, înainte ca banii să fie transferaţi.

Executivul comunitar a aprobat deja 12 astfel de planuri naţionale, trimise de Belgia, Danemarca, Grecia, Spania, Franţa, Germania, Italia, Letonia, Luxemburg, Austria, Portugalia şi Slovacia, care vor fi revizuite şi de miniştrii europeni ai Finanţelor în luna iulie. Aceste planuri au avut nevoie de mai multe luni de muncă intensă pentru a fi pregătite, însă odată cu aprobarea lor accentul se pune pe multiplele provocări care stau în calea implementării lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel